Ångermanlands läkarförening: Personalbristen i vården hade kunnat undvikas

Uppdaterad
Publicerad

Personalbristen i vården är ett faktum. Men samtidigt som både vårdpersonal och enhetschefer slår larm om läget säger nu Ångermanlands läkarförening att problemen hade kunnat undvikas. Åtminstone på läkarsidan.

– Regionerna har fri möjlighet att anställa underläkare och vidareutbilda dem, men man har valt att inte utöka de platserna, säger Lars Rocksén i ledamot Ångermanlands läkarförening och förste vice ordförande i Sveriges läkarförbund.

Fler sjuksköterskor än tidigare lämnar region Västernorrland och i primärvården är det stor brist på allmänläkare. Inom flera specialiteteter finns vakanser. Bland annat psykiatrin och röntgen.

Vården – Val 2022

– I primärvården har vi 40- till 50-procentiga vakanser och inom slutenvården saknas det också personal på våra avdelningar.

Pekar på flaskhals

Men problemet hade inte behövt vara lika stort om regionen agerat annorlunda menar Lars Rocksén.

– Det finns många färdigutbildade läkare som väntar på att bli färdiga specialistläkare, men där är det en flaskhals efter universitetet.

LÄKARUTBILDNINGEN

Läkarprogrammet är sedan höstterminen 2021, 6 år, jämfört med tidigare 5 och ett halvt år.

För att bli specialistläkare behöver man genomföra en specialiseringstjänstgöring (ST).

Den nya läkarutbildningen är legitimationsgrundande. Har man gått den ”gamla utbildningen” behöver man först göra en AT- allmäntjänstgöring på 18-25 månader för att få läkarlegitimation.

Efter AT kan man börja en ST- specialisttjänstgöring på minst fem år inom någon av de 63 specialiteter som finns.

AT håller på att fasas ut i och med den nya utbildningen och ersätts av BT, bastjänstgöring.

Bastjänstgöringen är en introduktionstjänstgöring som genomförs inom ramen för specialiseringstjänstgöringen.

Minimitiden för bastjänstgöringen är sex månader, men normtiden kommer i de flesta fall att vara 12 månader. Huvudregeln är att bastjänstgöringen ska vara en tidsbegränsad anställning på 12 månader med möjlighet till individuella avvikelser.

källa: SACO och Sveriges Läkarförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet