Läkaförbundets vice ordförande Lars Rocksén som också sitter i Ångermanlands läkarförening kritiserar regionerna i stort men även den egna regionen för att ha för få utbildningsplatser för nyutexaminerade läkare.
Men ansvarig politiker håller bara delvis med:
– I många år har region Västernorrland tagit ett stort ansvar för andelen av grundutbildningsplatser i landet för läkare, säger vice ordförande i regionstyrelsen Sara Nylund (S).
Vill att fler regioner ökar platserna
Hon framhåller att region Västernorrland har näst flest utbildningsplatser per 100 000 invånare. Men hon instämmer också i en del av kritiken.
– Jag ser positivt på att Läkarförbundet lyfter den här frågan för vi behöver fler regioner som tar lika stort ansvar som vi gör i Västernorrland, säger hon och nämner Stockholm och Uppsala som hon menar behöver fördubbla antalet utbildningsplatser.
Utökar antalet platser
Nyligen beslutade politikerna i Västernorrland att utöka antalet utbildningsplatser för läkare med 10. Grundlönen är 36 900 kronor.
Men Sara Nylund (S) vill inte svara på varför man inte utökat antalet platser tidigare.
– Det är svårt att spekulera hur det hade sett ut om vi fattat andra beslut tidigare.
AT- och BT-platser
Behovet av AT-platser, allmäntjänstgöring har ökat i takt med fler platser på läkarutbildningen. Enligt Läkarförbundet och Sveriges yngre Läkarförening, SYLF, behövs ett tillskott på cirka 100 nya AT-platser per år, bortsett från befintlig AT-skuld på 370 platser 2020.
År 2019 tillkom tre platser i landet och 2020 var det 24 nya platser.
AT-platserna behövs för de som går läkarutbildningen på 5,5 år och började innan 2021, då läkarutbildningen förändrades.
AT- Allmäntjänstgöring är en praktiskt tjänstgöring som krävs efter examen för att läkaren ska få en legitimation. Gäller de som började utbildningen före 2021.
BT- Bastjänstgöring: Från 2021 instiftades praktisk tjänstgöring för legitimerade läkare BT. Läkare inom den nya sexåriga läkarutbildningen kommer att göra bastjänstgöring som en inledande del av sin specialisttjänstgöring.
ST- Specialisttjänstgöring. Minst fem år målstyrd utbildningtjänst för att en legitimerad läkare ska kunna få specialistbevis inom ett medicinskt område. Inkluderar BT i den nya läkarutbildning.
Från hösten 2021 gjordes den första intagningen till det nya sexåriga läkarprogrammet. Den som går den nya utbildningen får en yrkeslegitimation i samband med examen.
källa: SYLF, Sveriges Yngre Läkarförening och regeringen.se