Det var Tidningen Ångermanland som först berättade om det falska larmet. Upprinnelsen till hela den dramatiska uppståndelsen var att Anton hade lagt ifrån sig sin mobiltelefon, en iphone av nyare modell, på bilens motorhuv.
När han körde iväg hade han glömt att han lagt ifrån sig mobilen.
Efter en stunds körande hände förstås de oundvikliga – mobilen gled av motorhuven och i samband med att den landade hårt på marken utlöstes ett automatisk nödlarm.
Vad säger du om den här larmfunktionen på mobiler?
– Ja, den är väl egentligen bra, men den kanske borde justeras lite, tycker Anton Ohlsson.
Mobiltelefoner som själva larmar 112
Tjänsten ”crash detection” ska larma vid upptäckt bilolycka. Funktionen kombinerar data från gyroskop, platstjänster och mikrofon för att upptäcka aktiviteter som kan tyda på att en olycka eller kollision ägt rum.
Om krashdetekteringen misstänker en olycka larmar enheten först med en ljudsignal för att se om användaren reagerar. Får den ingen respons inom en viss tid, ringer enheten nödnumret 112 och läser upp ett meddelande om att en olycka inträffat.
Syntetrösten ger koordinater till platsen, som återupprepas var femte sekund, och kopplar fram samtalet för att SOS-operatören ska kunna prata med den eventuellt skadade.
Tjänsten ”crash detection” lanserades för iPhone 14 och Apple Watch 8 i Europa 2022. Tjänsten är tillgänglig för alla senare modeller med programvaran iOS 16 eller senare.
I december 2022 släppte Android sin motsvarighet som nu finns i alla nyare modeller.
Källa: SOS alarm, Apple