Blivande Polisstudenten Jonathan Häggblom

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonathan Häggblom i Sundsvall börjar på Polishögskolan våren 2025. I klippet berättar han vilken grupp han tror kommer att lockas av avskrivna studielån. Foto: Tiffany Lind

Blivande polisstudenten Jonathan i Sundsvall välkomnar regeringens förslag om studielån

Uppdaterad
Publicerad

De fyra Tidöpartierna presenterade under onsdagen en satsning på 3,5 miljarder kronor extra till polis och rättsväsende nästa år.

En viktig del av satsningen är att avskriva studielån för polisstudenter, vilket ska göra yrket mer attraktivt för unga.

– Det är ett stort steg i rätt riktning, säger blivande polisstudenten Jonathan Häggblom i Sundsvall.

Representanter för Tidöpartierna presenterade satsningen på rättsväsendet vid en pressträff under onsdagen. En central del av satsningen är att locka fler till polisutbildningen genom möjligheten till avskrivna studielån.

Jonathan Häggblom från Sundsvall, som ska börja på Polishögskolan i Umeå våren 2025, tycker att satsningen är mycket positiv.

Höstbudgeten 2024

– Det hade varit kul att se att förslaget gick igenom. Det hade underlättat för många och gjort det mer attraktivt att plugga till polis, säger han.

”Attraktivitet till polisutbildningen är bra”

Utöver satsningen på polisutbildningen vill även Tidöpartierna stärka säkerhetspolisens förmåga att reducera hot från extremism och främmande makt. Kriminalvårdens utbyggnad ska fortsätta med full kraft, och domstolarna ska få resurser att hantera det ökande antalet mål och förstärka säkerheten.

– Alla sätt att skapa attraktivitet till polisutbildningen är förstås bra. Men det är minst lika viktigt att skapa bra arbetsplatser med bra arbetsmiljö och stark laganda, säger Josef Wiklund, polisområdeschef i Västernorrland.

Se och hör Jonathan Häggblom och Josef Wiklund här i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2024

Mer i ämnet