Milton Löfstrand går i tredje klass på Björkbackaskolan i Ånge. Jävla bög är uttryck som hörs i korridorerna. Foto: SVT

Kränkande språk allt lägre ner i åldrarna

Uppdaterad
Publicerad

Språket blir allt grövre lägre ner i åldrarna. Det visar en undersökning som en skola i Ånge har gjort. Redan i årskurs tre blir barn kallade för hora.

– Det blir som ett litet hål i hjärtat, säger Milton Löfstrand i årskurs tre.

Milton är en av fem elever i trean som berättar för SVT Västernorrland om sina egna erfarenheter på Björkbackaskolan. Från början tar det emot att säga de fula orden, men det visar sig att flera av barnen har blivit drabbade.

– Man går runt på skolan och hänger med ett gäng och plötsligt kommer någon och skriker jävla horungar. Man känner sig inte trygg då på skolan tycker jag, säger Zeb Lögdlund, en av eleverna i trean.

Val 2018 Ånge

Skolan agerade

– Först förstod jag inte vad hora betydde, men sen när några sa vad det betydde, då när jag blev utsatt för det blev jag jätteledsen, säger klasskamraten Meja Ylvesson.

Efter att flera enkätundersökningar visat att språkbruket förvärrats har skolan sedan i höstas bestämt sig för att ta tag i problemet.

– Alla som jobbar här ska motverka det. Hör du något ska du stanna upp markera, prata om det och visa att det här är inte okej, säger Kina Wiklund Andersson, som är kurator på Björkbackaskolan.

Har blivit bättre

Som kurator har Kina Wiklund Andersson haft samtal i grupper och gjort övningar med elever för att de ska förstå hur det kan kännas för den som blir utsatt.

Kina Wiklund Andersson är kurator. Hon menar att risken är att de som blir utsatta inte vill gå till skolan Foto: SVT

– När vi tillsammans satte oss ner och pratade om det här förstod de. De hade själv upplevelser av att någon har sagt något som inte man mår bra av.

Eleverna är överens om att det jobb som gjorts har gett resultat.

– Jag tycker att det förekommer mycket, mycket mindre på den här skolan sedan vi började med det här, säger Humla Martinsson med eftertryck.

Hampus Beldt Nelhagen, Humla Martinsson, Milton Löfstrand, Meja Ylvesson och Zeb Lögdlund tycker att de hör mindre fula ord på skolan sedan de började jobba med språket. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Ånge

Mer i ämnet