Niklas Antonssen revisor. Reporter Ylva Holmgren med en tecknad hög sedlar i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Revisor Niklas Antonsson berättar om ett möjligt alternativ till att plocka ut stora vinster från ett aktiebolag i klippet. Ett alternativ som friskolan Skvadern nu tittar närmare på. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Revisorn: Så här hade Skvaderns styrelse kunnat göra istället

Uppdaterad
Publicerad

Friskolan Skvadern i Sundsvall har årligen tagit ut miljonvinster till sina aktieägare – något som personal och elever inte varit medvetna om innan allt rullades ut i media. Efter att styrelsen ångrat hur de hanterat det hela pågår nu en process på skolan för att hitta alternativa lösningar för att inte hamna i samma situation igen.

Den kommunala skolpengen som ligger mellan 80 000 och 170 000 kronor per elev gör det möjligt för Skvaderns gymnasieskola och andra friskolor att driva sin verksamhet, men den möjliggör också för styrelsen att kunna plocka ut vinster till aktieägarna ur företaget.

Utredning pågår

Regeringen meddelade 2023 att de vill skärpa kraven på fristående skolor och göra det enklare att besluta om vinststopp. En utredning pågår som väntas vara klar i början av 2025. Utredaren ska även utreda vilka möjligheter det ska finnas att återkräva skolpengen om den har använts till annat än skolverksamhet.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

– Regeringen gör en helrenovering av friskolesystemet, där de osunda drivkrafterna städas bort. För att komma till rätta med återkommande brister i friskolesektorn behövs bättre insyn och transparens. Det behövs ett system med betydligt striktare regler, vinststopp, och fler och skarpare verktyg för tillsynsmyndigheterna, skriver skolminister Lotta Edholm (L) i ett mejl till SVT Västernorrland.

Alternativa lösningar

På Skvaderns gymnasieskola har arbetet börjat med att se över hur de vill göra framåt, en process som kommer att ta tid. När SVT Västernorrland berättar om ett tänkbart alternativ svarar styrelseordförande Jan Nordin via mejl:

– Det är ett av de alternativ som vi tittar på.

Revisor Niklas Antonsson berättar om hur man kan begränsa vinstuttag ur aktiebolag i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Mer i ämnet