Johan Selin och Johan Sjölund som representerar fackförbundet Sveriges lärare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Selin och Johan Sjölund representerar fackförbundet Sveriges lärare och de är kritiska till ledningens vinstuttag. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Efter avslöjandet om vinstuttag på Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall: Lärarna chockade och besvikna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kunde Sundsvalls Tidning avslöja att ledningen för den fristående gymnasieskolan Skvadern i Sundsvall plockat ut mångmiljonvinster till sig själva utan att övrig personal fick veta något.

– Pengarna har ju använts på ett sätt som det inte är tänkt att skattepengar ska användas på, säger fackets representant Johan Sjölund.

Enligt Sundsvalls Tidnings rapportering har ägarbolaget till Skvadern betalat ut stora summor till styrelsemedlemmar, flera av dem lärare på skolan.

– Många blev chockade och visste inte hur man skulle förhålla sig till det till en början, säger Johan Selin som själv är lärare och representerar fackförbundet Sveriges lärare.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Inga möjligheter till kommentarer

På skolan vill ledningen att den som har frågor ska maila dem till skolledningen. På skolans facebooksida har man stängt av möjligheten att kommentera och ställa frågor.

Lärare fick 2,8 miljoner

Under 2022 ska fem lärare i styrelsen fått cirka 2,8 miljoner kronor var, uppger Sundsvalls Tidning. Trots att skolans policy utåt tidigare varit att all vinst ska gå tillbaka till verksamheten.

Men det är oklart vilka summor det rör sig om per person totalt de senaste åren.

Hur mycket pengar har Skvadern fått?

Pengarna är 28 miljoner kronor i skolpeng som Skvadern fått utbetalat i efterhand, retroaktivt, eftersom skolan fått för lite utbetalt av kommunen.

I Sverige betalas skolpengen ut av kommunerna. Skolpengen infördes 1992 som en del av Friskolereformen. Sedan 1 juli 2011 bestäms skolpengen enligt den nya Skollagen (2010:800) som beslutades i augusti 2010.

Varför betalades pengarna ut?

Enligt Skvaderns styrelseordförande, Jan Nordin, har man betalat ut pengar till styrelsemedlemmar för att minska bolagets substansvärde.

Skvadern har drygt 40 anställda, omkring 570 elever och omsätter drygt 57 miljoner kronor.

I ägarbolaget, Norrlidens Kunskapscenter AB, sitter sju personer i styrelsen. Däribland rektorn Trevor Fisher och sex lärare på skolan.

I videon berättar Johan Selin och Johan Sjölund som representerar fackförbundet Sveriges lärare om hur skolans lärare reagerat.

SÅ SKRIVER SKVADERN PÅ SIN HEMSIDA

”Med anledning av artikeln i ST om ekonomin på Skvaderns gymnasieskola vill vi från skolans styrelse klargöra några viktiga punkter.

  • Skvaderns gymnasieskola har aldrig budgeterat för något vinstuttag och kommer heller inte att göra det i framtiden. Vår ekonomi är stabil och vi är stolta över att bedriva en verksamhet av hög kvalitet.
  • En grundprincip för oss är att alla ägare ska vara anställda på skolan. På grund av pensionsavgångar de senaste åren har majoriteten av styrelsen, och därmed ägarna, bytts ut.
  • Detta har medfört att större ersättningar har betalats ut för att underlätta för personal att gå in som nya ägare.
  • Vi förstår att detta kan väcka frågor och vill därför betona att alla är välkomna att kontakta oss på info@skvadern.nu. Vi kommer att besvara frågor i den utsträckning det är möjligt.

Personalen har samlats och vi är nu förberedda att ta emot våra elever som vanligt. Vi ser fram emot ett nytt fint läsår tillsammans!”

källa: skvadern.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Mer i ämnet