Jan Nordin, styrelseordförande i bolaget som driver Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall, bekräftar för SVT att flera styrelseledamöter fått motta dödshot efter den senaste veckans avslöjanden. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ordföranden bekräftar: Dödshot mot Skvaderns styrelseledamöter

Uppdaterad
Publicerad

Styrelseledamöter i bolaget som driver Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall har utsatts för flera dödshot.

Det var Sundsvalls Tidning först med att berätta – men styrelseordförande Jan Nordin bekräftar för SVT:

– Ja, det stämmer. Det har gjorts två polisanmälningar, säger han.

Sundsvalls Tidnings avslöjande om att fem styrelseledamöter i Norrlidens Kunskapscentrum AB som driver gymnasieskolan Skvadern plockat ut nära 30 miljoner kronor i aktieutdelning – baserad på den kommunala skolpengen – har skapat ilska och frustration hos många Sundsvallsbor.

Upprördhet över det inträffade har uttryckts i kommentarsfält till publiceringar på ämnet och i sociala medier den senaste veckan. Men vissa har alltså gått längre än så.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Jan Nordin bekräftar att flera av styrelseledamöterna fått motta personliga hot.

”Tagit väldigt illa vid sig”

– Det har varit ”Du ska akta dig” och sådana saker. Det har gjorts två anmälningar till polisen om olaga hot, berättar han för SVT.

Har du personligen blivit hotad?

– Jag vill inte kommentera vilka som blivit hotade, med hänsyn till de berördas familjer. De har förstås tagit väldigt illa vid sig av det här, säger Jan Nordin.

Per brev och telefon

De anonyma hoten har kommit både per telefon och brev. De styrelseledamöter som mottagit hoten har betraktat dem som rena dödshot.

Hur ser polisen på det här?

– De bedömer att någon eller några vill skrämma oss. Och nu är det väl kanske inte så att man tror att någon mördare ska sitta utanför i en parkerad bil. Men det är klart att det är allvarliga hot och mycket olustigt för oss alla.

Under fredagen lades anmälningarna om olaga hot ned. Jonas Tynér, förundersökningsledare vid polisen, berättade för Sundsvalls tidning att materialet var för tunt och därav svårt att utreda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Mer i ämnet