Jan Nordin styrelseordförande i Norrlidens kunskapscentrum AB och lärare på Skvaderns gymnasieskola. Exteriör Skvaderns gymnasieskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Nordin, styrelseordförande i Norrlidens kunskapscentrum AB och lärare på Skvaderns gymnasieskola kommenterar veckans händelser i klippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Styrelseordföranden för Skvadern i Sundsvall: ”Vi behöver ta hjälp utifrån för att det inte ska hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen för frigymnasiet Skvadern i Sundsvall som gav sig själv aktieutdelning i mångmiljonklassen med skolpengen som grundplåt säger sig vara ångerfull över att det blev som det blev.

Nu kan ägarstrukturen ändras – men frågan är långt ifrån löst.

”Vi kommer att ta hjälp utifrån”, skriver styrelseordförande Jan Nordin i ett sms till SVT under onsdagen.

Nyligen avslöjade Sundsvalls Tidning att styrelseledamöterna för Norrlidens kunskapscentrum AB som driver frigymnasiet Skvadern i Sundsvall i hemlighet plockat ut åtskilliga miljoner i aktieutdelning, baserad på den skattefinansierade skolpengen.

Det utan att varken den övriga personalen på skolan, eleverna eller föräldrarna känt till något.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Utåt har Skvadern sedan starten 2002 profilerat sig som en skola där vinsten trots aktiebolagsformen ska ha gått direkt tillbaka till eleverna och skolverksamheten.

Något som alltså visat sig inte stämma, åtminstone inte de senaste åren då totalt närmare 30 miljoner kronor plockats ut i aktieutdelning av styrelseledamöterna.

”Ramlade på oss en massa pengar”

I centrum för kritiken står styrelseordförande Jan Nordin, själv lärare på skolan och en av grundarna av Skvadern.

– Den stora anledningen är bland annat att det ramlade på oss en massa retroaktiva pengar på grund av att kommunen betalat oss felaktig skolpeng under flera år, sa Jan Nordin till SVT i måndags.

– Jag är ingen girigbuk. Men vi fann inget annat sätt att lösa det på, tillade han.

Se och hör hans förklaring till varför styrelsen valde aktieutdelning till sig själv i klippet här ovan.

Kritiken mot styrelsen har varit hård, och krav har rests från upprörda Sundsvallsbor både om att pengarna ska föras tillbaka in i skolverksamheten och att styrelsen borde avgå.

Ändrad ägarstruktur diskuteras

Efter Sundsvalls Tidnings avslöjande har skolledningen på Skvadern suttit i åtskilliga möten med personalen för att försöka förklara sig och reda ut situationen. En lösning som diskuteras är en ändring av ägar- och styrelsestrukturen.

Under onsdagen kom inga nya besked från Skvaderns ledning, men Jan Nordin skriver i ett sms till SVT:

”Vi har just påbörjat arbetet och kommer att ta hjälp utifrån för att se över alternativ och komma vidare. Denna process kommer nog att ta sin tid. Personalen kommer att involveras och vi behöver fatta genomtänkta beslut för att säkerställa att vi inte hamnar i den här situationen igen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Mer i ämnet