Två unga tjejer ståendes framför Skvaderns Gymnasieskola i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kompisarna Freja Morén Lindroth och Johanna Hammarberg börjar andra året på Skvaderns Gymnasieskola. Trots vinstutdelningen har de fortsatt förtroende för skolan. Foto: Tindra Näsström/SVT

Skolstart på Skvadern i Sundsvall efter avslöjandet om aktieutdelning

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen startade höstterminen på Skvaderns Gymnasieskola i Sundsvall, mitt i turbulensen efter avslöjandet om styrelseledamöternas aktieutdelning. SVT talade med några elever som börjar sitt andra år och de har fortsatt förtroende för skolans ledning.

På friskolan Skvadern går omkring 570 elever. Sedan starten 2002 har de lovat att skolans vinst, trots aktiebolagsformen, ska gå tillbaka till verksamheten. Nu visar det sig att 28 miljoner kronor i stället gått till styrelseledamöterna i form av aktieutdelning, det avslöjade Sundsvalls tidning nyligen.

Mario Langva Selberg börjar andra året på Skvadern och berättar att hans förtroende för skolan är detsamma som tidigare, trots vinstutdelningen. Han tror dock att det kan bidra till en otrygg känsla för de nya eleverna som börjar på skolan nu i höst.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

”Inte samma trygghet”

– Jag tycker synd om de kommande generationerna, de kanske inte känner samma trygghet som vi gjorde när vi började här i ettan, berättar Mario Langva Selberg.

Nöjdast gymnasieelever i Sverige

Varje år genomför Skolinspektionen en enkätundersökning med landets gymnasieelever. En ny rapport från Ednia, baserad på Skolinspektionens enkätundersökning, avslöjar vilka gymnasieskolor i Sverige som har de mest nöjda eleverna. Listan omfattar 50 skolor och nummer ett på listan över nöjda elever var Skvaderns Gymnasieskola i Sundsvall.

Skolorna som ligger i topp tio:

  1. Skvaderns gymnasieskola Sundsvall
  2. Aspero idrottsgymnasium Karlskrona
  3. SG/Södra viken Sunne
  4. Täby enskilda gymnasium
  5. Campeon frigymnasium Helsingborg
  6. JENSEN gymnasium Linköping
  7. Johannes Hedberggymnasiet Helsingborg
  8. Katedralskolan Uppsala
  9. ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg
  10. JENSEN gymnasium Eskilstuna

Ednia samlar statistik och fakta från skolor, myndigheter och antagningskanslier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ledningens vinstuttag från friskolan Skvadern i Sundsvall

Mer i ämnet