Pressträff i Torpshammar: Anders Nilsson från OX2, Sara Wihlborg från Lhyfe och Anders Arvidsson från Velarion. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Ny stor industrisatsning i Ånge – ”Grönt nav” ska skapas i Torpshammar

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen presenteras ytterligare en stor industrisatsning i Torpshammar – av franska vätgastillverkaren Lhyfe i samarbete med de svenska bolagen OX2 och Velarion. Ambitionerna är stora – Ånge kommun ska bli ett ”grönt nav” i regionen.

Tanken är att kombinera vindkraft med grön vätgasproduktion för att tillverka koldioxidneutrala produkter. Projektet kommer vara beläget i Grönsta, strax norr om Torpshammar. Enligt pressmeddelandet ska det även handla om en koldioxidneutral gödselanläggning.

Hemlig aktör presenteras ikväll

Projektet är i konceptfasen och kräver miljötillstånd och finansiella investeringsbeslut för genomförande.

Det handlar om tre företag, och en fjärde aktör kommer att presenteras på en pressträff klockan 16.30 på Torpshammars herrgård som SVT bevakar.

Enligt uppgift till SVT Västernorrland ska det handla om en fiskodlingsaktör som kan bli en del av industriklustret.

Tre vätgasfabriker i Ånge kommun

Sedan tidigare ska ju brittiska RES Renewable bygga två fabriker i kommunen, i Ljungaverk och Alby. De ska tillsammans producera 100 000 ton grön vätgas per år, det franska företaget tänker producera 37 000 ton per år. Går allt i lås kommer Ånge alltså ha tre vätgasfabriker inom kommunen.

Artikeln kommer att uppdateras efter presskonferensen.

Navet för satsningen kommer vara beläget i Grönsta, strax norr om Torpshammar. Foto: Google

Företagen bakom projektet i Torpshammar:

  • Lhyfe är en global ledare inom grön vätgasproduktion.
  • OX2 är en av Europas största utvecklare av landbaserad vindkraft. OX2 ska utveckla vindparken i Marktjärn för att leverera elen till den nya fabriken, och de 40 vindsnurrorna ska leverera 1,4 Twh årligen. 2023 producerades total 163 TWh el i Sverige.
  • Velarion är ett innovativt företag inom grön gödningssektor grundat i Ånge. Valerion ska använda den gröna vätgasen för att tillverka koldioxidfri ammoniak, en viktig beståndsdel för att tillverka konstgödsel.
  • Big Akwa är ett företag från Härnösand som satsar på fiskodlingar. Nyligen fick dem miljötillstånd för en fiskodling i Alby, kopplat till vätgasfabriken där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.