För dyrt tillverka etanol i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

ÖRNSKÖLDSVIK Det är för dyrt att producera etanol i Norrland. Istället borde Sekab i Örnsköldsvik satsa mer på att exportera själva tekniken och tillverka etanolen i Afrika eller Brasilien. Det säger Sekabs VD Per Carstedt i ett reportage i kvällens Dokument inifrån. Flera norrländska kommuner har satsat hundratals miljoner på tillverkning av etanol, men enligt Carstedt är det inte realistiskt att tro att de får tillbaka pengarna i form av fabriker och jobb.

– Det var väldigt olyckligt att det tolkades så av ett antal kommuner att det skulle byggas etanolanläggningar. Det försökte vi faktiskt att dämpa.

– Vi är en utvecklare av teknik och vill sälja den över hela världen, säger Carstedt.

Övik energi

Ifrån politiskt håll är man oroade över utvecklingen.

– Det är klart att det är illavarslande när företrädare för företaget säger att nu satsar man istället på sockerrörsodlingar. Det är ingen angelägenhet för kommuner i Norrland att driva sockerrörsplantager i Afrika, kommenterar Skellefteås oppositionsråd Håkan Lindh (FP).

Dokument inifrån sänds i tvåan klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övik energi

Mer i ämnet