Atilla Yoldaș står på scenen framför gymnasieelever när han föreläser om machokultur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Atilla Yoldaș föreläste om machokulturens destruktiva normer. Foto: Thomas Sundberg

Föreläsning om machokultur när Regnbågsveckan tjuvstartade i Örnsköldsvik

Publicerad

Den årligen återkommande Regnbågsveckan i Örnsköldsvik som egentligen startar nästa vecka inleddes redan under onsdagen med en föreläsning för gymnasieelever. Atilla Yoldaș, författare till boken ”Mansboken – från en kille till en annan”, pratade om hur machokulturen påverkar killars mående och hur man kan bryta den kulturen.

Sida vid sida med Regnbågsveckan går sedan tidigare också den våldsförebyggande satsningen ”En vecka fri från våld”. Årets program startade några dagar i förväg.

– Vi ville så gärna bjuda hit Atilla. Han kunde den här veckan men inte nästa så vi valde att tjuvstarta lite, säger Ann-Sofie Mattebo som är utvecklingsstrateg på Örnsköldsviks kommun.

Egna upplevelser

Atilla tar i sin föreläsning upp allt från sex, relationer, våld, kvinnosyn och hur machokulturen påverkar killars psykiska ohälsa. Genom hela sin föreläsning använder han sin egna uppväxt som exempel och bjuder på personliga upplevelser och funderingar. Målet är att få killarna som lätt hamnar i en skadlig machokultur att ta ansvar att bryta den.

– Det var svårt att prata om sig själv när jag började föreläsa för fem år sedan, då var det nervöst. Men nu har jag gjort det så mycket att jag har byggt upp en trygghet. Nu känns det asbra och alla var lyhörda och skötte sig hur bra som helst.

Riktar sig mot killarna

Det är främst till killarna i publiken han vänder sig även om alla som lyssnar får lära sig av våldspyramiden hur glåpord och trakasserier kan leda till misshandel, våldtäkt och mord.

– Jag tar nog med mig våldspyramiden mest. Den visade väldigt logiskt hur det kan börja och hur det kan gå, säger Amelia Hagström.

– Jag tar med mig att påminna andra om något händer och att våga stå emot och våga vara mig själv, säger Noah Myrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.