Nyligen presenterades länsstyrelsernas kartläggning av ”aktiv medverkan till bosättning i annan kommun”, så kallad social dumpning.
Kramfors är en av de värst drabbade kommunerna i Sverige och även om kommunen inte själv kartlägger inflyttningen dyker det då och då upp personer som styrts hit från andra kommuner.
– Vi ser att det dimper ner en och annan person utanför vårt kommunhus som säger att de behöver hjälp. De här personerna har just den här beskrivningen och kommer från områden i kommuner som vi känner igen, säger Malin Svanholm (S), kommunalråd i Kramfors.
Flytt ska ske av fri vilja
Svanholm (S) ser inga problem med inflyttning till Kramfors men då ska det ske för att personerna själva valt att flytta hit, inte för att de är oönskade i sin hemkommun.
– Det har flyttat människor till och från Kramfors kommun i alla år. Både de som behövt hjälp av kommunen och de som inte har gjort det. Alla är välkomna till Kramfors kommun men då ska man känna att man vill flytta hit och inte bara få en tågbiljett i handen.
Fortsätter driva frågan
Nu hoppas hon att de berörda kommunerna, både de som tar emot och de som skickar iväg sina invånare, ska hitta tillbaka till den dialog som är bruklig när personer i behov av hjälp flyttar till en ny kommun. Samtidigt tror Malin att det också krävs politiska beslut för att motverka social dumpning.
– Vi måste hitta en samverkan mellan kommunerna och som jag har förstått det från rapporten är det vad länsstyrelserna ska göra. Jag hoppas att det blir en effekt. Jag tänker fortsätta driva frågan för jag tror att det finns saker som inte går att räta ut enbart med samtal. Det krävs också ett politiskt arbete kopplat till hur vi behandlar människor.