Nils Reinholtz och Tova Hollender till vänster Tomas Ledin till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På torsdagskvällen hade bygdespelet om Tomas Ledins farfar och farmors kärlekshistoria premiär inför fullsatt publik i Lövvik. Foto: SVT

Fullsatt på premiären för Ledins bygdespel – ”Otroligt engagemang från bygden”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagskvällen hade bygdespelet om Tomas Ledins farfars liv, ackompanjerat av låtar från Ledins album med samma namn, premiär i Lövvik i Ångermanland där historien utspelade sig. Trots bara 80 bofasta i bygden var det över 1 000 personer i den fullsatta publiken.

– Det känns verkligen i hjärteroten, jag blir väldigt starkt berörd, sa Stefan Löfven som var en av besökarna på premiärkvällen.

”Höga kusten – sanningar och skrönor från sågverkens tid” hade sin premiärföreställning på den nya friluftsteatern i Lövvik som byggts av ideella krafter i bygden.

Handlingen kretsar kring Ledins farfar Jonas liv som sågverksarbetare och kärlekshistorien mellan honom och Ledins farmor Svea, storbondens dotter. Men också om kvinnokamp, strejker, demonstrationer och skotten i Ådalen 1931.

Engagemang i bygden

Flera profiler fanns i publiken, och ensemblen består av både lokala talanger och välkända skådespelare. Jonas och Svea spelas av Nils Reinholtz och Tova Hollender, storbonden och hans fru av Morgan Alling och Sussie Eriksson. Men även bakom och runtom scenen har bygdens eldsjälar gjort föreställningen möjlig.

– Det är sådan kärlek från hela den här bygden, det är ett sådant otroligt engagemang. Jag vill göra dem stolta, jag måste göra mitt allra bästa, för de lägger ner sitt bästa på det här. Hela bygden ger så mycket och då är mitt jobb att ge tillbaka, sa Morgan Alling efter föreställningen.

På frågan om hur han skulle beskriva kvällen i tre ord kom svaret direkt:

– Kärlek, kärlek, kärlek!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.