Postombudet: ”Vi vill inte vara knarklangare”

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Lindström i Sundsvall har kämpat för en ändring av postlagen i många år. Som handlare och postombud har han och hans anställda varit förbjudna att tipsa polisen trots att åtskilliga misstänkta paket med droger hans butik.

Det är snart åtta år sedan han började engagera sig för att få en lagändring till stånd. Då hade han som handlare och postombud under en tid börjat se ett nytt mönster bland försändelser som passerade hans butik.

– Det rörde sig ofta om postförskott som hämtades av personer som vi upplevde som missbrukare. Det kändes inte bra. Ingen vill delta i handeln med droger. Vi vill inte vara knarklangare och bidra till att människor fastnar i missbruk, säger han.

Samverkan mot nätdroger

Problemet har varit postlagen, posthemligheten och det faktum att postombuden inte får yppa något om den post som passerar utlämningsstället. De som jobbar med posten får inte tipsa polisen även om de misstänker att post kan innehålla narkotika eller andra illegala substanser.

Nu ses lagen över och samtidigt startas ett samverkansprojekt mot nätdroger i syfte att få myndigheter, postföretag och lokala postombud att motverka distributionen av droger via näthandel.

– En lagändring är en sak sedan hänger det på om vi igång ett effektivt samarbete. Jag tror det, säger Staffan Lindström.

Nya trender

Ett mål med samverkansprojektet är att myndigheterna ska få bättre kunskap om trender och om nya droger som dyker upp på marknaden.

Men det finns också ett hopp om bättre kunskap om hur de distribueras. Tidigare var det ofta postförskott och anonyma avsändare som signalerade att det kunde röra sig om försändelser med droger. Idag har andelen postförskott minskat, betalningen sker direkt via nätet vilket tros minska mängden försändelser som distribueras via ombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.