Man poserar med skjutvapen, man står utanför Dalen centrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Selfies med vapen, droger och sedelbuntar – se bilderna som de tre åtalade Timråborna tagit på varandra i klippet. Foto: Polisens förundersökning

Här poserar Timråkillarna med vapen, knark och sedelbuntar

Publicerad

De tre killarna från Timrå värvas av Dalennätverket, och snart snurrar en karusell med hantering av kilovis med tung narkotika i allt högre fart.

När två av dem stoppas av polis med en skarpladdad kulsprutepistol i bilen tar det tvärstopp.

Bilderna de tagit på varandra med knark, vapen och pengabuntar tillhör nu polisens främsta bevis mot dem.

Timråborna är alla i 20-årsåldern, och två av dem har vanliga jobb vid tidpunkten för gripandet. Ingen är dömd för någon grövre brottslighet tidigare och en av dem är helt ostraffad.

Två av dem har känt varandra i några år och varit nära kompisar. Den tredje är också bekant med dem båda sedan skoltiden. En av de andra beskriver honom som en ”högra hand” till en av Dalennätverkets toppfigurer i Sundsvallsområdet.

Laddade ner krypterade appen

Hur de från början drogs in i nätverkskriminalitet är inte helt klarlagt. Men en av dem säger i förhör att han vid ett tillfälle blev kontaktad av ”Dalentoppen” som ville bli upphämtad i bil.

Polisen har under utredningen kunnat spåra gruppkonversationer på den krypterade appen Signal mellan olika alias som handlar om narkotikahantering i olika former, där polisen anser att alla tre åtalade plus ”Dalentoppen” har kunnat identifieras.

Ställs inför rätta

Nu, knappt ett halvår senare kommer de tre unga männen att ställas inför rätta för grova narkotikabrott och grovt vapenbrott. De har enligt åtalet befattat sig med runt åtta kilo tung narkotika – till allra största delen den syntetiska drogen kristall, men även kokain. Alla tre nekar till det mesta.

På bilder i polisens förundersökning poserar de på gängtypiskt manér med skjutvapen, kokainlinor, och tjocka sedelbuntar.

Se bilderna i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.