Bibliotekschefen i Sollefteå, Eva Mårtensson och en bild på biblioteksskylten som sitter på fasaden till biblioteket i Sollefteå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bibliotekschefen Eva Mårtensson i Sollefteå om de negativa reaktionerna i samband med sagostunden. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Hat i samband med dragqueen-besök i Sollefteå – tvingades höja säkerheten kring sagostund för barn

Uppdaterad
Publicerad

Inför en sagostund med Björta från ”Bland drakar och drag queens” kände sig Eva Mårtensson, chef på Sollefteås bibliotek, tvungen att ta hjälp av kommunens säkerhetsavdelning.

– Jag trodde att vi kommit längre än så när vi snart går in i 2024, säger Eva.

Det hela började med att Sollefteå kommun lyfte sagostunden, som en del av Regnbågsveckan, på sin Facebooksida. Inlägget fick snabbt ett hundratal kommentarer, de flesta med negativ klang.

– Jättetråkigt. Det här är en sagostund som riktar sig till barn. Det kändes inte jätteroligt att det kom så tråkiga kommentarer runt en så fin stund som det faktiskt blev, säger Eva Mårtensson som är bibliotekschef.

”Jättekonstigt och otäckt”

Efter samråd med kommunens säkerhetsavdelning hade biblioteket fler ur sin personal på plats under sagostunden och väktare i närheten.

– Det kändes jättekonstigt. Jag trodde vi kommit längre än så. En sagostund är ju ofarlig. Man kommer hit till en offentlig byggnad, barnen har sina föräldrar med sig. Det känns jättekonstigt och otäckt att vi faktiskt är där, säger Eva Mårtensson.

Kvitto på vikten av Regnbågsvecka

Syftet med Regnbågsveckan är att manifestera för ett öppet, jämlikt och jämställt samhälle med budskap om allas lika värde och allas rätt till kultur. Veckan är ett samarrangemang mellan kommunbiblioteken och regionbiblioteket. Årets upplaga är den sjunde i ordningen och kanske den mest aktuella någonsin.

– I allra högsta grad. Det här är verkligen ett bevis på att vi måste fortsätta att jobba med frågor som gäller likvärdighet för människor. Det gäller inte bara inom HBTQI-rörelsen utan generellt och där har biblioteken ett stort uppdrag.

”Jättefin stund”

Den fullsatta sagostunden som riktade sig till barn mellan 3-7 år kunde genomföras på bibliotekets barnavdelning utan att personal eller väktare behövde ingripa.

Hör bibliotekschefen i klippet om de negativa reaktionerna som fick kommunen att höja säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.