Dragartisten Björta från Bland drakar och dragqueens läser sagor för barn på Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dragartisten Björta läste en alldeles egen version av klassiska sagan Askungen. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Sagoläsning med drag fick knyta ihop Regnbågsvecka i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

På Arkenbiblioteket i Örnsköldsvik trängdes barn och föräldrar när Björta läste Askungen i ”Bland drakar och dragqueens” alldeles egna tappning. Hör bibliotekschef Katarina Larsson i klippet om vikten att stå upp för allas lika värde.

I den nya sagan om Askungen har balen bytts ut mot ett disco och glasskorna mot snygga discoskor. Björta bjuder direkt in barnen att delta i föreställningen genom att ställa frågor och bjuda både på önskeglitter och nya danssteg.

– Jag tycker det var jätteroligt att få önskeglitter. Jag önskade mig en radiostyrd monstertruck, säger Eli Kangas.

Regnbågsveckan Örnsköldsvik

– Det var jätteroligt att se en dragqueen. Jag har aldrig sett en förut och det är ganska ovanligt, säger Fre Gebremichel.

Okontroversiellt tidigare

Under Regnbågsveckan 2019 anordnades också sagoläsning med ”Bland drakar och dragqueens”. Då var det ingen som diskuterade eller undrade över arrangemanget. Men inför årets bokning väcktes funderingar kring valet.

– Glädjande nog har vi här i Örnsköldsvik fått få negativa kommentarer och de som kommenterat bor inte ens i kommunen. Det ser jag som ett kvitto på att det arbete som görs har betydelse, säger Katarina Larsson som är chef över biblioteken i Örnsköldsvik.

”Viktigt att manifestera”

Anledningen till att bokningen diskuterats är att det förra hösten stormade kring en annan föreställning, Dragqueen story hour. Politiker från Sverigedemokraterna valde att bunta ihop alla in om genren och krävde ett stopp för sagostunder med dragqueens. Samtidigt fick anställda på bibliotek som bokat föreställningar ta emot hot och krav på att boka av föreställningarna.

– När bibliotekschefer, personal och aktörer utsätts för hot för att de visar på att annat sätt att vara och allas lika värde blir det extra viktigt att manifestera och stå för de här frågorna, säger Katarina Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnbågsveckan Örnsköldsvik

Mer i ämnet