Hör hur det gick till när Ola Ehrenberg, utredare på Kalla fall, letade efter prover i utredningsmaterialet i Malinfallet. Foto: SVT

Jakten på de försvunna proverna i Malinfallet – utredaren berättar

Uppdaterad
Publicerad

Några sparade hårstrån, och så ett blodprov som skulle ha förstörts – men som av misstag sparades. Det kan bli vändningen i det 25 år gamla och hittills ouppklarade Malinfallet i Örnsköldsvik.

Här berättar Ola Ehrenberg vid polisens kalla fallgrupp i Skellefteå om hur det gick till när han letade – och hittade – de försvunna proverna i utredningen.

Tisdagen den 23 november är det på dagen 25 år sedan 16-åriga Järvedflickan Malin Lindström försvann spårlöst i Husum sedan hon tagit bussen dit för att hälsa på en kompis. Nästan på dagen ett halvår efter försvinnandet hittades hon död i ett skogsparti nära E4 – knivmördad och utsatt för sexövergrepp.

En 18-årig man dömdes för mordet i tingsrätten, men frikändes helt i hovrätten som ansåg att bevisningen inte höll.

Fallet Malin Lindström

Sedan dess har fallet varit ett så kallat cold case, ett ouppklarat mord där inte många nya uppgifter eller vittnesmål kommit in under åren.

Genombrott

Men för ett år sedan kunde Nationellt forensiskt centrum, NFC, ta fram en DNA-profil utifrån den lilla spermafläck som säkrats på Malins kläder.

Kort därefter kom det osannolika genombrottet som ledde till att Riksåklagaren nu ansökt om resning i målet hos HD.

Hör polisens utredare Ola Ehrenberg berätta i videon hur det gick till.

Kalla fall

Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp. Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen. När polisen inte kan komma vidare överförs fallen till en särskild utredningsgrupp som jobbar med kalla fall. Kalla fall-gruppen i Skellefteå utreder kalla fall i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet