Tobias Filipsson och Andreas Koro, båda läkare vid Örnsköldsviks sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tobias Filipsson och Andreas Koro, båda läkare vid Örnsköldsviks sjukhus, säger att de varnade redan för ett år sedan att barnkliniken skulle kunna komma att stängas. Se och hör med i klippet. Foto: Pierre Ragnehag SVT

Läkare varnade för personalbrist på Örnsköldsviks sjukhus för ett år sedan: ”Har väntat på en akut kris”

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta bristen på barnläkare på förlossningen i Örnsköldsviks sjukhus kommer inte som en överraskning, enligt läkare på sjukhuset.

– Som det ser ut nu så är det svårt att se att det inte kommer att krävas nya stängningar, säger Tobias Filipsson, ST-Läkare och skyddsombud bland annat i videon här.

Den akuta stängningen av förlossningen, BB och barnavdelningen vid Örnsköldsviks sjukhus varnade läkarföreningen för redan för ett år sedan. Nu måste verksamheten agera, menar de.

– Vi löser situationen vecka för vecka. Men för att lösa det här på lång sikt efterfrågar vi ett starkt lokalt ledarskap. Det har vi förordat under flera år, säger Andreas Koro, ordförande i Ångermanlands läkarförening.

Risk för fler akuta åtgärder

Det finns inget som pekar på att bemanningsläget blir bättre framöver, enligt Koro och Filipsson. Tvärtom menar de att det kommer att bli fler akuta åtgärder framåt.

– Som det ser ut nu så är bemanningen under extrem påverkan. Flera i personalen är sjukskrivna, vissa är föräldralediga, något som är helt förutsägbart för arbetsgivaren. Det här är inget akut som uppkommit nu. Det gäller att man tar till krafttag med bemanningen för att det ska kunna vara öppet framåt, säger Tobias Filipsson.

Hör Andreas Koro och Tobias Filipsson i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.