I slutet på veckan börjar Ögonkliniken på Sundsvalls sjukhus sin flytt till nya, ombyggda lokaler. Man har lyckats arbeta bort en stor del av de allvarliga problem som drabbat en rad patienter tidigare. Men fortfarande har man svårt att hålla de utlovade vårdtiderna för diabetiker.
-Det rör sig om 1100 patienter, säger Lena Hörnfeldt Kling som är verksamhetschef för ögonkliniken, eller Ögoncentrum som man numera heter.
Lång väntan
I maj träffade Hans Åslin sin läkare på hälsocentralen i Skönsberg. Läkaren tyckte att Hans ögon skulle kollas eftersom han har diabetes. Läkaren skrev en remiss till ögonmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Hans fick snabbt svar därifrån, men i brevet stod inte det han hade förväntat sig.
– Där står det ju bara att de konstaterar att de tagit emot en remiss men att väntetiden uppskattas till cirka sex månader. Jag tycker att det är lite för lång tid för en så pass allvarlig sjukdom, säger han.
Normal väntetid
Men att det gått sex månader, som i Hans fall är normalt. Det är en gängse väntetid för screening av diabetiker, säger verksamhetschefen Lena Hörnfeldt Kling. Screening omfattas inte av vårdgarantin. Hon säger att hon ändå har förståelse för att väntetiden kan upplevas som lång.
- Absolut. Jag ser det som att vi har ett förbättringsutrymme här att tala om att det är sex månader som gäller, säger hon.
Privata aktörer
Men drygt tusen andra diabetikerpatienter har fått vänta längre än de önskvärda sex månaderna, konstaterar hon. För att beta av kön har landstinget nu avtal med en privat aktör, Eye Diagnostic, som ska kunna ta 2000 patienter på ett år.
– Det har inte fått genomslag riktigt än men vi har ju skrivit avtal på ett år så förhoppningsvis så är vi där i mål då, säger Lena Hörnfeldt Kling.
Flera satsningar
Ögonkliniken på Länssjukhuset har tidigare haft stora problem med långa väntetider. I fjol konstaterade Socialstyrelsen att flera patienter drabbats av synnedsättning eftersom de inte fått vård i tid.
Men mycket har förbättrats sedan dess. Till exempel får man nu helt ombyggda, mer ändamålsenlig lokaler. Allt samlas på samma ställe på Länssjukhuset i stället för på tre olika platser på sjukhuset. Arbetsmiljöverket har dömt ut de gamla lokalerna och i över tio år har det pratats om bättre lokaler. Flytten av jourverksamheten börjar den här veckan. Hela nya ögoncentrum invigs den 3 december. Det är efterlängtat.
– Det kommer att betyda jättemycket. Vi har fått ny behandlingsutrustning och det är jättebra för patienterna, säger hon.
Kortare väntetider i stort
Dessutom har man anställt fler läkare, tagit in fler stafettläkare och lagt ut en del av uppdraget på privata aktörer. För att korta väntetiderna och klara sitt uppdrag. Fortfarande finns några vakanser på läkarsidan men det hoppas man komma tillrätta med framöver.
– Väntetiderna har förbättrats rejält här. För två år sedan hade vi cirka 6 500 som inte hade kommit i tid till sina besök. I dag är vi nere på 1500 och vi jobbar fortfarande med en handlingsplan, säger Lena Hörnfeldt Kling som är tillförordnad verksamhetschef.
Patientens oro
Men Hans Åslin tycker ändå att sex månader är lång väntan med oro. Han skulle gärna se kortare väntetid för egen del.
– Ett par månader tycker jag att man skulle kunna acceptera, säger han.