En delad bild som visar två bilder. Den vänstra  visar en illustration av en process för hållbart flygbränsle, med olika steg inkluderande vatten, koldioxid och en flygplanssymbol. Den högra sektionen visar en man i glasögon som står vid ett podium med en vattenkaraff och mikrofon framför sig, vilket antyder att personen talar eller presenterar något.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unipers koncernledning fattade beslutet att stoppa projektet med en ny flygbränslefabrik i Långsele vid ett möte förra veckan. Foto: SVT

Chockbesked i Långsele: Uniper stoppar flygbränslefabriken

Uppdaterad
Publicerad

Projektet har kantats av förseningar, ekonomisk kris och tunga avhopp, och idag kom beskedet från tyska energijätten Uniper att hela Långeseleprojektet läggs ner – det blir ingen flygbränslefabrik i Långsele – och inga 300 jobb.

– Det är ett tungt besked vi har att komma med, sa Unipers Sverigechef Johan Svenningsson när han inledde presskonferensen i Sollefteå.

Det var i Unipers koncernledning som beslutet togs häromdagen. Satsningen på att skapa en fabrik för tillverkning av grönt flygbränsle var tänkt att ge många nya jobb i Långsele.

Flygbränslefabriken i Hamre

– Långselefabriken bedöms inte som tillräckligt affärsmässig för oss, behovet av hållbart flygbränsle är inte på den nivå vi väntat oss, säger Johan Svenningsson.

Uniper beslutade nyligen att satsa på tillverkning av fossilfritt fartygsbränsle i Östersund, men enligt Svenningsson hänger det beslutet inte samman med dagens besked.

Sollefteås kommunalråd: ”Stor besvikelse”

Det här är ju närmast ett chockbesked för Sollefteå kommun som in i det sista trott att satsningen skulle genomföras som planerat.

En presskonferens där en man och en kvinna står vid ett bord, omgivna av fotografer och kamerateam. I bakgrunden syns en vägg med symboler för flyg och laddstationer för elbilar, vilket indikerar att temat är relaterat till resor och hållbarhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sollefteås kommunalråd Johan Falk Andersson (C) berätta hur han känner kring chockbeskedet som kom under onsdagen i klippet. Foto: SVT arkiv

– Det är klart att det är en väldigt stor besvikelse. Trots det här bakslaget kommer vi fortsätta utveckla Hamre-området, säger kommunalrådet Johan Falk Andersson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygbränslefabriken i Hamre

Mer i ämnet