– Vi kan naturligtvis göra en ny topsning av honom. Men bara om Högsta domstolen godkänner att vi tar till tvångsmedel, säger överåklagare Mats Svensson till SVT.
På 1990-talet när en då 19-årig man ställdes inför rätta för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum var det andra regler som gällde beträffande resultat av dna-tester. Om en person friades i domstol skulle dna-provet förverkas – vilket det också gjorde i Malinfallet när ”Malinmannen” friades av Hovrätten för nedre Norrland 1998.
– Det stämmer att dna-prover inte sparades då i fall som det här. Men numera sparas och registreras alla dna-tester som görs, och tester kan enligt lagen göras på alla anhållna personer som misstänks för ett brott med fängelse i straffskalan, säger Mats Svensson.
HD måste godkänna
Om Högsta domstolen ger grönt ljus åt en ny prövning av Malinfallet är det den tidigare dömde mannen i målet som den fastställda dna-profilen ska ställas mot. Då måste HD också komma till den slutsatsen att ”Malinmannen” åter är misstänkt i målet, trots att han alltså friats i näst högsta instans.
– Då måste vi även ha ett beslut från HD om att vi får använda oss av tvångsmedel som till exempel kroppsbesiktning, alltså ett nytt dna-test av den här personen, säger Mats Svensson.