Montage med bild på i21:s militärer vid militärfordon längs en väg, och ett porträtt på sis ungdomsdirektör Birgitta Dahlberg i långt blont hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Sis ungdomsvårsdirektör Birgitta Dahlberg ser man fortfarande ett problem med att I21:s nya regemente i Sollefteå ska placeras i närheten av Vemyra. Hör henne berätta i klippet. Foto: SVT

Närheten till I21 kan fortfarande påverka Vemyras framtid – Försvarsmakten ser inga säkerhetsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Vemyra ungdomshem blir kvar minst ett halvår till.

Men Sis pekar fortsatt på att närheten till regementet I21 kan påverka Vemyras framtid.

När Statens institutionsstyrelse i maj gav besked om att avveckla Vemyra, var ett av argumenten att närheten till regementet I21 i Sollefteå ses som ett säkerhetshot, något som fortfarande är en faktor som kan påverka framtiden för ungdomshemmet, enligt Sis.

– Fortifikationsverket planerar att etablera ett regemente på en tomt som tangerar fastighetsgränsen vid Vemyra. Detta kan komma att påverka verksamheten framöver, men det är inte helt klarlagt hur stor inverkan förändringarna kommer ha och när, säger Jesper Lindberg, pressekreterare på Sis.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Grannar med Försvarsmakten i decennier

Argumentet att försvaret skulle vara ett problem har väckt förvåning i Sollefteå eftersom ungdomshemmet och regementet varit grannar i decennier.

– När det här är färdigt med det nya regementet, först år 2030-2032, så kommer vi ju ha väldigt hög säkerhet med staket på området, bevakning och vakter, säger Erik Löfgren, kommunikationschef på I21, som inte ser några säkerhetsproblem.

Inte huvudsakliga skälet till avvecklingen av Vemyra

Enligt Jesper Lindberg är dock de huvudsakliga skälen till förslaget om avveckling av Vemyra svårigheterna med kompetensförsörjning, som i sin tur lett till brister i vårdkvaliteten under lång tid.

Förhandlingarna har ajournerats till januari 2025.

Hör Sis ungdomsvårdsdirektör Birgitta Dahlberg berätta om situationen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggning av Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå

Mer i ämnet