Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur bottnar med fiberbankar ser ut under vattnet och hör Erik Hedenström berätta om forskningen i videon. Foto: Swedish Coast And Sea Center

Ny forskning: Förgiftade havsbottnar blir miljövänligt bränsle

Uppdaterad
Publicerad

Ansamlingar av träfibrer i vatten som släppts ut av skogsindustrin är ett stort miljöproblem men nu finns forskning, bland annat på Mittuniversitetet i Sundsvall, som visar att fiberbankarna kan saneras och omvandlas till biobränsle.

Så kallade fiberbankar finns i hav, sjöar och vattendrag i anslutning till massaindustrier på en lång rad platser runt om i landet. Det handlar om en svampig och ofta förorenad massa av träfibrer som släppts ut från industrier fram till 70-talet. Samtidigt är det också energi.

– Det är i princip trä, så det innehåller mycket energi, säger Erik Hedenström, professor på Mittuniversitetet.

Bakterier och jästsvampar

Nu visar forskning på Mittuniversitet i Sundsvall att fiberbankar med hjälp av bakterier och jästsvampar kan omvandlas till biobränsle, i det här fallet biodiesel, samtidigt som miljögifter tas om hand.

De höga halterna av olika miljögifter i fiberbankarna är ett bekymmer sedan länge. Hittills har inga sådana här områden sanerats men nu kanske  forskningsresultaten kan ändra på det.

– Jag ser det som kombinerat miljöprojekt, säger Erik Hedenström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kapplöpning bland forskare                             

Det pågår närmast en kapplöpning bland forskare som ser fiberbankarna som en resurs. På KTH i Stockholm finns ett liknande projekt där man vill göra kol av samma material.

Samtidigt är fiberbankar en ändlig resurs och det finns också risk att gifterna sprids om man rör i materialet men på länsstyrelsen i Västernorrland välkomnar man allt som kan leda till att de förorenade områdena saneras. Erik Hedenström tycker att när det nu finns metoder och teknik är det är också dags att agera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.