Stor industrisatsning presenterades i Torpshammar. Företaget bjöd på fika

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allmänheten i Torpshammar bjöds på både fika och planer på en stor industrietablering på onsdagen – hör företagen om planerna. Foto: Eric Heller/SVT

Nya storsatsningen på vätgas i Ånge: Produktion igång 2030

Uppdaterad
Publicerad

Franska Lhyfe bygger en vätgasfabrik, svenska vindkraftsföretaget OX2 ska leverera strömmen och Ångebaserade Velarion ska producera koldioxidfria produkter för vätgasindustrin. Det dröjer innan planerna blir till verklighet, först runt 2030 väntas allt kunna stå klart.

På onsdagen presenterades den nya satsningen Torpshammar industrikluster. Företagen är förtegna både när det kommer till hur mycket som ska investeras i projektet och hur många personer som kommer att behöva anställas.

– Vi väntar med att kommunicera de uppgifterna, säger Sara Wihlborg, Sverigechef för Lhyfe.

Men att det handlar om en miljardsatsning står klart.

El direkt från vindparken

Elen ska ledas direkt från vindkraftsparken Marktjärn, ett par mil norr om Torpshammar. Ännu har inget arbete med vindparken påbörjats – företagen lämnade nyligen in ansökan om miljötillstånd för 40 vindsnurror.

– Vi ser stora möjligheter med att kunna förädla vår produkt direkt på plats, säger Anders Nilsson på OX2 och fortsätter:

– Vi hoppas vara igång någonstans 2029, 2030.

Kommunen ska godkänna

– Det här är ett otroligt intressant projekt, säger kommunalråd Erik Löfgren (S).

– Vår roll blir att hjälpa till med inflyttning, arbetskraftsrekrytering och allt som behövs för att öka befolkningen, fortsätter han.

Det blir också Ånge kommun som ska godkänna bygget av vindkraftsparken i Marktjärn.

Fiskodlingsföretag med i satsningen

Med i satsningen finns även Härnösandsföretaget Big Akwa som redan har tillstånd för fiskodling i Alby, och som vill etablera en verksamhet i Torpshammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.