En operationsrobot i en sal på Sundsvalls sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Operationsroboten på Sundsvalls sjukhus invigdes i december förra året. Den kostade 20 miljoner kronor att köpa in. Till vilka patienter har den använts och varför man pausar användandet? I videon svarar Roger Westerlund. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Operationsrobot på Sundsvalls sjukhus stoppas efter flera incidenter

Uppdaterad
Publicerad

Den operationsrobot som använts på Sundsvalls sjukhus sedan årsskiftet stoppas nu tills vidare från att användas. Orsaken är en handfull incidenter som inträffat sedan januari.

– Det är den samlade bilden som gör att vi behöver pausa, säger säger Roger Westerlund, områdesdirektör länssjukvårdsområde somatik.

Han berättar att beslutet fattades under måndagseftermiddagen och under tisdagen meddelade regionen allmänheten om beslutet.

”Ordentlig patientsäkerhetsutredning”

– Det är egentligen ingen dramatik. Men vi vill göra en ordentlig patientsäkerhetsutredning för att känna oss helt trygga, säger Roger Westerlund till SVT.

Han framhåller att ingen patient kommit till skada vid tillbuden som varit av ”teknisk karaktär”.

Vad innebär stoppet för patienterna?

Enligt regionens pressmeddelande kommer de cancerpatienter som skulle ha opererats med roboten remitteras till andra sjukhus.

Roboten har använts på sjukhuset flera gånger i veckan och den används på fler håll i landet. Bland annat på Karolinska sjukhuset i Solna.

I videon förklarar områdesdirektören vad som hänt under några operationer och vad det fått för konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.