Medicinburk med adhd-läkemedel och överläkaren Marianne Melander på Sundsvalls sjukhus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sant eller falskt? Här bemöter överläkare Marianne Melander i Sundsvall fem påståenden om adhd-läkemedel, till exempel om man blir beroende av dem? Foto: SVT

Överläkare på Sundsvalls sjukhus reder ut sant och falskt om adhd-mediciner

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av läkemedel vid adhd ökar i Sverige sedan 2006, visar siffror från Socialstyrelsen. Men läkemedlen är också omdiskuterade. Här svarar Marianne Melander, överläkare i psykiatri på Sundsvalls sjukhus, på fem påståenden om adhd-medicin.

Det finns flera olika sorters läkemedel för behandling av adhd.

Medicin kan sättas in när stödjande åtgärder visat sig otillräckliga.

Läkemedel ett komplement

Läkemedel är en del i behandlingen vid adhd, tillsammans med utbildning, arbetsterapeutiskt stöd och ibland psykologisk behandling.

Alla med adhd behöver inte läkemedel, och det fungerar inte på alla.

Narkotikaklassat

Metylfenidat är sedan 2002 förstahandsval vid läkemedelsbehandling vid adhd.

Läkemedlet tillhör gruppen centralstimulantia och är narkotikaklassat.

Mer om adhd-läkemedel

Det finns i dag flera godkända läkemedel som kan förskrivas vid adhd. Det som framförallt förskrivs tillhör gruppen centralstimulantia som verkar genom att öka halterna av noradrenalin och dopamin där nervsignalering sker i hjärnan.

Läkemedlen ökar uppmärksamheten och förbättrar förmågan till koncentration, samtidigt som de minskar impulsivitet och hyperaktivitet om dessa ingår i symtombilden.

Vem får skriva ut adhd-läkemedel?

Centralstimulerande läkemedel är narkotikaklassade och förskrivnings-rätten är begränsad till läkare med specialistbehörighet i barn- och ungdomspsykiatri, psykiatri, rättspsykiatri eller barn- och ungdomsneurologi med habilitering.

Det finns ytterligare två läkemedel vid adhd, atomoxetin och guanfacin. De tillhör inte gruppen centralstimulerande läkemedel och är inte heller narkotikaklassade.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.