Bild på polismärke på en jacka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Josef Wiklund, polisområdeschef i Västernorrland, berätta om utredningen och hur de hanterat polismannens arbetsuppgifter efter anmälan. Foto: SVT arkiv

Polis i Västernorrland utreds för sexuellt ofredande – chefen: ”Väldigt allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Västernorrland utreds för sexuellt ofredande.

Han ska under flera års tid ha haft olämplig kontakt med minderåriga utsatta flickor som han träffat i tjänsten.

– Det är så pass allvarliga uppgifter så att den här medarbetaren gör andra arbetsuppgifter idag, säger Josef Wiklund, polisområdeschef Västernorrland.

Ärendet utreds som sexuellt ofredande av särskilda Åklagarkammaren. Enligt en knapphändig anmälan, på grund av sekretess, framgår det att mannen, som arbetar i Västernorrland, ska ha skickat olämpliga sms- och bilder. Enligt anmälan handlar det om minderåriga flickor, och det ska ha pågått de senaste tre åren.

P4 Västernorrland var först att berätta om ärendet och har pratat med en av flickorna som sagt att mannen skrivit att hon är ”sexig” och bett henne skicka en bild på sin rumpa. Tjejen ifrågasatte mannens beteende eftersom han är polis.

Förra året avskedades en polisman

Senast förra året avskedades en polisman i Ångermanland efter att han dömts för dataintrång. Mannen har även flera gånger anmälts för olämpligt uppträdande i tjänsten. Han ska bland annat ha närmat sig unga utsatta kvinnor, men de utredningarna ledde endast till disciplinpåföljder och löneavdrag.

Särskilda åklagarkammaren utreder ärendet

Eftersom utredningar om poliser som är misstänkta för brott alltid sker externt kan inte polisområdeschef Josef Wiklund uttala sig om det nu aktuella fallet.

– Vi har otroligt lite insyn och ska inte ha någon insyn i såna här ärenden, säger han.

Hör Josef Wiklund i Västernorrland berätta vad han som polisområdeschef i Västernorrland tänker kring detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.