Behovet av hjälp från BUP ökar och i Västernorrland har regionen svårt att ge snabb hjälp till alla. Magdalenas son har fått vänta tre år på adhd-medicinering. Ett och ett halvt år tog det från första kontakten med primärvården till utredning.
– Det är verkligen helt orimligt att vänta så länge, säger Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Ökat under pandemin
Hon säger att samhällets samverkan kring barn som mår dåligt måste förbättras. Det tycks vara många faktorer som gör att unga mår sämre.
– En anledning är pandemin. Vi ser att allt fler unga mår sämre och den andel som har störst behov av hjälp har ökat. Vi blir också fler barn och unga i regionen och då blir det också fler som behöver hjälp.
Tidigare insatser nödvändiga
– Barn är särskilt sårbara och det händer mycket i utvecklingen. De behöver få stöd och hjälp så fort som möjligt, fortsätter Elina Backlund Arab.
Nyligen startade regionen Barn- och ungdomsentrén i Sundsvall för att fånga upp fler barn och unga tidigt. Den är till för hela länet och en liknande verksamhet startar i Örnsköldsvik i augusti.
– Det är jätteviktigt att säga att alla kan söka dit oavsett var man bor i länet. Det viktiga är att få kontakt samma dag. Vi har varit sent ute här.
BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin
- En specialisthjälp för barn och ungdomar med psykisk ohälsa eller funktionsnedsättning.
- Kan hjälpa till vid till exempel ångest, depression, ätstörning, aggressivitet, koncentrationssvårigheter eller tvångstankar.
- BUP i Västernorrland har mottagningar i Härnösand, Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik.
- Uppdraget är att utreda, bedöma och behandla psykisk ohälsa hos barn och ungdomar.
- Inom BUP arbetar läkare, psykologer, kuratorer, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, dietister, specialpedagoger och medicinska sekreterare.
Källa: Region Västernorrland