I Örnsköldsvik backade Socialdemokraterna med 4,6 procent men förblev största parti. Både Miljöpartiet och Liberalerna hamnade under spärren och åkte ut ur kommunfullmäktige. Centerpartiet ökade med 2,7 procent och Sverigedemokraterna hade en liknande utveckling.
Ovanligt samarbete
Från 1970 och 44 år framåt hade Socialdemokraterna egen majoritet i fullmäktige. Efter valet 2014 tog man hjälp av Vänsterpartiet. När nu S fortsatte tillbakagången och V gick framåt trodde de flesta på ett fortsatt samarbete. Men så blev det inte, nästan två månader efter valet träffade Socialdemokraterna en överenskommelse med tre borgerliga partier; Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.
Moderaterna gör slut
Men efter ett och ett halvt år av samstyre tog det slut. Moderaterna bröt samverkansavtalet och de andra följde med. Brist på dialog och att Socialdemokraterna öppnat för en skattehöjning angavs som skäl. Kommunalrådet Per Nylén (S) var besviken och kritiserade partipolitiska utspel mitt under en pandemi.
Socialdemokraterna kom sedan överens med Vänsterpartiet och presenterade i oktober 2020 en budget. Det stod då klart att kommunalskatten skulle höjas med 27 öre per hundralapp – pengar som bland annat skulle gå till skolan enligt partierna.
Frågan om ett kulturhus
Inför valet 2018 var frågan om ett kulturhus i Örnsköldsvik ett debatterat ämne. Under mandatperioden har debatten fortsatt och lett in på ett nytt spår för kulturhuset: Det kommunala bostadsbolaget Ö-vikshem inledde under 2019 en förstudie av möjligheterna att omvandla en EFS fastighet i Örnsköldsvik för kulturändamål.