En ung kille på industritekniska programmet svetsar med hjälm på huvudet med ansiktsskydd och till höger sitter psykologen Angelica Jyttner på en stol och slår ut med arrmarna när hon ska förklara.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför bör inte alla välja universitetsutbildning, hör psykologen Angelica Jyttner förklara i hopp om att förbättra den psykiska hälsan hos unga. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Anna Beijron/SVT

Psykologen i Sundsvall om ungas utbildning – ”Alla ska inte hålla på med teoretisk utbildning”

Publicerad

Nästan hälften av befolkningen i Sverige har eftergymnasial utbildning. Samtidigt menar psykologen Angelica Jyttner i Sundsvall att detta har en baksida. Unga människor som inte vill eller har förmåga att läsa vidare, utan hellre vill jobba mer praktiskt, möts av utmaningar.

– Jobben där man får jobba med händerna finns nästan inte. Men vi har fortfarande en massa människor som absolut inte ska sitta på ett universitet, för de vill inte, säger hon.

I en intervju med SVT tidigare i somras berättade psykologen Angelica Jyttner om en ökad tillströmning av unga patienter med tecken på utmattning, och svårigheter i skolan:

Psykisk ohälsa bland barn och unga

– De går sönder.

Skolsystemet strömlinjeformar

Hon menar att dagens skolsystem är en av förklaringarna.

– Vi är olika men systemet strömlinjeformar oss.

Hon anser att det är fel att elever ska bli underkända när de går ut grundskolan. Hennes lösning är inte att tvinga dem.

Praktisk utbildning och jobb

– Att vi bara tar oss rätten att underkänna barn och hålla dem kvar i högstadiet ett år extra… Istället för att låta dem glida igenom, gå en praktisk gymnasielinje och sedan ut och jobba.

Yrkesprogrammen blev vid årsskiftet mer omfattande än tidigare – se faktarutan.

I videon förklarar Angelica Jyttner hur hon ser på utbildningssystemet.

NYTT FÖR YRKESPROGRAM 2024

På yrkesinriktade utbildningar på gymnasiet läser du både teoretiska och praktiska ämnen.

Efter examen kan du oftast börja arbeta direkt med yrket du studerat. Kan även läsas som lärling.

Nya bestämmelser gäller

För elever som påbörjat sin utbildning från och med hösten 2023 gäller nya bestämmelser.

De ska göra det lättare för eleverna på yrkesprogrammen att få grundläggande behörighet till högskola och universitet.

Andelen elever som sökte ett högskoleförberedande program i första hand var 63 procent och andelen som sökte ett yrkesprogram 37 procent.

Det innebär att andelen förstahandssökande till yrkesprogram har ökat 1 procent.

Mer omfattande utbildning

Yrkesprogrammen är nu något mer omfattande än tidigare, men eleverna har samtidigt möjlighet att välja bort kurserna för grundläggande behörighet och ändå nå en yrkesexamen.

Tidigare var det möjligt för eleverna att lägga till dessa kurser.

Yrkesprogrammen är numera i normalfallet tre år.

Yrkesprogrammen ”förtätas”, vilket innebär att elever som läser grundläggande behörighet inom de gymnasiegemensamma ämnena kommer att läsa fler gymnasiepoäng per termin och den garanterade undervisningstiden utökas i motsvarande utsträckning.

YH-utbildning efter gymnasiet

Det märks också en liten ökning av antalet personer som går Yrkes-högskoleutbildningar, YH-utbildningar. Det är en eftergymnasial utbildningsform som skapas utifrån arbetsmarknadens behov.

Källa: Skolverket, SCB, Ekonomifakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa bland barn och unga

Mer i ämnet