Eddie Hultman från nätverket Paletten tycker att det är viktigt att politikerna får bättre insikt i HBTQ-personers situation. Foto: SVT, Anna Quayle

Regnbågsveckan förlängs: politiker ska utbildas i HBTQ-frågor

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas Regnbågsveckan i Örnsköldsvik. Men redan i morgon kommer en fortsättning: kommunens politiker ska påbörja en utbildning i HBTQ-frågor.

– Jättebra och väldigt viktigt, konstaterar Eddie Hultman från Paletten, ett nätverk för HBTQ-personer i Örnsköldsvik.

Redan 2014 kom ett medborgarförslag om att kommunens politiker och tjänstemän borde utbildas i HBTQ-frågor. Kommunen nappade på förslaget och först ut blev tjänstemännen.

Nu är det alltså de förtroendevaldas tur. I samband med fullmäktige på måndagen drar utbildningen i gång.

val 2018 Örnsköldsvik

– Vi vill öka kunskapen och vidga perspektiven, säger Per Nyhlén, kommunstyrelsens vice ordförande.

”Är en utsatt grupp”

Och Eddie Hultman som varit med och startat nätverket Paletten ser ett behov av utbildning.

– Är de inte själva HBTQ-personer, så har de inte den insikten och då behöver de få den utbildningen och insikten för att kunna ta med det i sitt arbete.

– HBTQ-personer är ju en utsatt grupp och kunskapen behövs för att man ska kunna göra situationen bättre.

Utnämnd till Sveriges mest homofientliga stad

Örnsköldsvik utsågs i början av 2000-talet till Sveriges mest homofientliga stad. Utnämningen blev något av en väckarklocka för kommunen och början på ett arbete att lyfta HBTQ-frågorna.

– Det här har legat till grund för att vi har känt att det här behöver vi sätta fokus på och jobba betydligt bättre med, konstaterar Per Nyhlén.

Den årliga Regnbågsveckan som arrangeras tillsammans med föreningslivet och Svenska kyrkan är ett exempel. I dag avslutas veckan med Regnbågsmässa i Örnsköldsviks kyrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

val 2018 Örnsköldsvik

Mer i ämnet