En person som jobbar med översvämmad väg i Härnösand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linus Pettersson har gott humör under fredagsmorgonen när han rensar vägbrunnar efter E4 i Härnösand. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Höga vattenflöden ställer till det i norra delarna av Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med både en gul och orange varning för höga flöden i stora delar av norra Västernorrland. Under fredagsmorgonen kom det in larm om översvämningar, tågstopp och trafikolyckor på grund av det höga vattenflödet.

I flera dagar har regnet fallit ner över Västernorrland, och stora delar av Sverige. Under fredagen träffade SVT Västernorrland Linus Petterson i Härnösand som jobbade för fullt med att få bort vatten från E4.

SMHI:s orangea varning för höga flöden gäller mellan Kramfors och Nordmaling men framför allt i Örnsköldsviks kommun. Varningen gäller tills fredag natt.

– Det är rester av den gamla orkanen Kirk som passerar landet, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

50 mm regn

Det kan förekomma stora regnmängder, mer än 50 mm regn på två dygn, vilket kan medföra översvämmad mark längs bäckar och åar samt i utsatta eller låglänta områden. Flödena mellan Kramfors och Nordmaling men framför allt i Örnsköldsviks kommun kan nå upp i röd varningsnivå.

Regnoväder i Västernorrland och Västerbotten – följ rapporteringen

Pinnat inlägg

Orange varning för höga flöden

SMHI har gått ut med en orange varning för höga flöden i Västernorrland och Västerbottens läns kustområde.

Flera dagar av mycket regn medför mycket höga flöden i bäckar och åar med risk för översvämning.

Varningen på orange nivå gäller torsdag och fredag fram till midnatt. För lördag sänks varningsnivån till gul nivå i samma område.

Vanligtvis en rännil - nu en mäktig fors

Stora regnmängder påverkar även vattendrag i Robertsfors. Lennart Parneryd skickar den här bilden på Rickleån, tagen i de centrala delarna av Robertsfors.

- Vattnet brukar vanligtvis likna en liten rännil, knappt ens det. Du kan oftast gå torrskodd där. Nu är det en djävulsk fors. Det är en mäktig syn, beskriver han.

Rickleån har förvandlats till en brusande fors. - En mäktig syn, säger fotografen Lennart Parneryd.

Fortfarande mycket vatten på Rödäng

Bostadsområdet Rödäng i Umeå brukar drabbas hårt när vattennivåerna stiger. Så här såg det ut tidigare under fredagen. Då hade vattnet ändå sjunkit undan några decimeter.

- Bilden är tagen cirka 150-200 meter från Tvärån, säger fotografen Thomas Johansson.

Vattnet sjunker undan på Rödäng, men nivåerna är fortsatt höga.

På länsväg 925 mellan Domsjöänget och Sörvåge brygga rinner det vatten över vägen i höjd med Vågefjärden. Det rapporterar radions trafikredaktion.

kenth • Sörmjöleån har inte varit så här hög på mannaminne
många skoteröverfarter norr om E4 är helt dränkta.
Enligt ett vittne så är en skoterbro som i normala fall
ca 2m över vattennivån dränkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Väg i Nordmaling helt avskuren

I Brattsbacka, Nordmalings kommun, har skogsbilvägen som alldeles nyligen fått en ny vägtrumma, skurits av till följd av de höga flödena.

Lokalbon Pär Andersson satte upp en egen skylt för att varna andra bilister.

Översvämning i Hörnefors

Räddningstjänsten larmades till Västamarken, Hörnefors, vid lunchtid på fredagen, där en vägtrumma svämmat över. Boende är oroliga över att vattnet kan leta sig in i bostäder enligt räddningstjänsten.

Räddningstjänsten lämnade platsen utan åtgärd och har lämnat över ärendet till Umeå kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Här röjer barnen i nya sjön på skolgården

På Östermalmsskolan i Umeå har skolgården förvandlats till en sjö - till barnens förtjusning. Förskolebarnen leker för fullt i vattnet.

- Vi har pratat med barnen i dagarna om att det är viktigt att vara klädd efter vilket väder det är, säger rektor Erika Hägglund.

ulf • hur ser prognosen ut för trafik längst E4, kommer det att dröja länge innan vatten rinner bort och man kan igen köra ?

I Västernorrland finns det inget på Trafikverkets trafikinformation som tyder på att det ska vara problem på E4 just nu.

I Västerbotten finns det en varning som gäller E4 gällande vatten på vägbanan. Vid Laxbacken till Sikeå, där är sluttiden 12:00 på måndag 14 oktober.

Sedan är väg 740 från Nysätra till Stenborg avstängd på grund av översvämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.