Tre personer står utomhus i snöigt väder. Bakgrunden visar en byggnad och en parkeringsskylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De vita snuset fortsätter dominera bland tjejer. Trots Tiktok-trenden där allt fler väljer att försöka sluta så märks det inte av bland unga i Sundsvall. Foto: Aisha Sundgren/SVT

Sluta snusa-trend på Tiktok märks inte i Sundsvall: ”Alla jag känner har provat”

Uppdaterad
Publicerad

Användningen av vitt snus ökar bland unga, särskilt bland tjejer i årskurs nio, enligt årets nationella skolundersökning från CAN. En ny trend på sociala medier är att dokumentera sina försök att sluta snusa – men det är inget som märks bland unga i Sundsvall.

– Jag har sett det på Tiktok men har inte märkt av det bland dem i vår ålder, säger gymnasieeleven Malva Svensson.

Trots att allt fler unga försöker visa upp sina försök att sluta med tobak på sociala medier tror flera gymnasieelever som SVT pratar med att snusandet snarare kommer fortsätta öka.

– Jag tror att alla jag känner har provat vitt snus någon gång, säger Emelie Näslund.

Årets skolundersökning från CAN visar att fler elever snusar nu än tidigare. Den största ökningen syns bland tjejer i årskurs 2 på gymnasiet – där andelen har gått från fyra procent år 2014 till 26 procent år 2024.

Det är vitt snus är den vanligaste snussorten, enligt undersökningen.

”Ökad risk att dö i olika cancersjukdomar”

– Det finns en uppfattning om att snus och särskilt vitt snus skulle vara snällt och ofarligt men så är det absolut inte utan det är skadligt för hälsan, säger MarjaLisa Byhamre, doktorand vid Umeå universitet.

En burk med vitt snus. Till höger forskaren MarjaLisa Byhamre vid Umeå universitet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas din kropp av det vita snuset – forskaren MarjaLisa Byhamre svarar på tre frågor om ungas snusande. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT/Barbro Sellin

Vad är CAN?

CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, är ett nationellt kompetenscentrum med uppdrag att sprida kunskap om konsumtions- och skadeutvecklingen av alkohol och droger i samhället. Det görs genom undersökningar, sammanställningar och forskning.

CAN:s nationella skolundersökning är rikstäckande och riktar sig till elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet. Cirka 10 000 elever svarar varje år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.