Bakom förslagen står landsbygdsutredningen som på onsdagen presenterade sitt slutbetänkande för regeringen.
Klyftorna mellan stad och land har hamnat i den politiska hetluften efter brexit-omröstningen i Storbritannien och Donald Trumps valseger i USA. Det har av många tolkats som att de marginaliserade och bortglömda grupperna nu börjar säga ifrån.
Polisen får kritik
I Sverige kommer nu landsbygdsutredningen och ett förslag om en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder. Bland de 20 viktigaste förslagen vill utredarna bland annat flytta 10 000 statliga jobb i Stockholmsområdet till regioner i behov av arbetstillfällen. Dessutom vill man stärka samhällsservicen i landets mer glesbefolkade delar.
När det gäller polisen är utredarna mycket kritisk till utvecklingen inom polisen och att landsbygden till stor del övergivits. Utredarna skriver:
– Den utarmning av den polisiära närvaron på landsbygden som har pågått under en längre tid måste brytas. Polisen ska finnas närvarande också i landsbygderna.
Maxtider enligt norsk modell
Konkret föreslås att polisen ska finnas på plats med egna poliskontor i varje kommun. Dessutom föreslås en maximal insatstid vid larm med högsta prioritet. Landsbygdsutredningen är oväntad detaljerad och föreslår att man enligt norsk mönster inför maxtider enligt följande:
* Orter med fler än 20 000 invånare: Inom 10 minuter vid 50 procent av prio-1 larmen och max 15 minuter i 80 procent.
* Orter med fler än 2 000 invånare men färre än 20 000: Inom 15 minuter vid 50 procent av larmen och 30 minuter vid 80 procent.
* Övriga områden: Inom 22 minuter vid 50 procent av fallen och 45 minuter vid 80 procent av fallen.
”Grundläggande samhällskrav”
Utredarnas perspektiv är landsbygdens, skriver de själva. Polisen är viktig för människors trygghet och utvecklingen att polisen blivit allt mer osynlig i Sveriges landsbygder måste motverkas anser de. Införandet av maxtider vid utryckningar blir därför särskilt viktigt för människor i glesbygd.
– Polisen är ett grundläggande samhällskrav som staten måste leva upp till.