Till vänster: En man står och lutar sig mot en höbal, med trädgårdsredskap i förgrunden. Till höger: Härnösandsbon David Bennett står på en åker när han pratar om hållbara matsystem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till odlingen i Härnösand och hör David Bennett berätta om projektet som ska få fler Härnösandsbor att odla själva. Foto: Ylva Holmgren/SVT

David Bennett vill få fler i Härnösand att odla egen mat

Publicerad

“Hållbara matsystem” är ett tvåårigt projekt i Härnösand som startade förra året. Syftet med projektet är att försöka få maten närmare konsumenterna, så att de själva ska kunna ta ansvar och öka kvalitén på maten.

Projektledaren David Bennett ser ett ökat behov av att kunna öka självhushållet i tider av inflation och begränsad import på grund av krig.

– Det är ett sätt för civilsamhället att hitta sina svar på klimatkrisen och självförsörjning, säger han.

Intresset för lokalproducerat

I dagsläget ligger Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel endast på cirka 50 procent, enligt en artikel på LRF Västernorrlands hemsida. Västernorrlands siffror är lägre än rikssnittet på samtliga stora livsmedelsprodukter. Men enligt David Bennett ökar behovet av lokal mat och intresset är fortsatt stort för lokalproducerat i Härnösand.

– Det finns efterfrågan och en medvetenhet om problemen efter coronapandemin, försörjningskedjor och inte minst kriget i Ukraina. Och folk har svårt att få det att gå ihop i dag, säger han.

I videon berättar David Bennett mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.