Tobias Andersson kock presenterar sin verksamhet. Rosa chokladpraliner på en träbricka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kocken Tobias Andersson berättade om sin verksamhet och delade med sig av sina kunskaper till eleverna på restaurangskolan i Härnösand. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Utmaningar för lokala producenter i Västernorrland lyftes på Matmässa

Publicerad

Livsmedelsproducenter, förädlare, kockar och restaurangägare träffades på restaurangskolan i Härnösand i veckan. En matmässa för att göra affärer och utbyta idéer. Målet var också att försöka få mer lokal mat att nå ut till restaurangernas menyer.

Ett 50-tal inbjudna gäster träffades över en lunch på Härnösands restaurangskola för att utbyta erfarenheter och för att visa upp sina lokalproducerade livsmedel. En utmaning för producenterna är kvantitet.

– Är det någon som vill ha till exempel lokal lingonsylt så kan ju flera matproducenter inom syltnischen gå ihop. Då skulle man kunna leverera väldigt stor volym, säger Eva Magnusson från Haverö i Ånge kommun.

Lokalproducerat på menyn

Ett av målen med matmässan är att branschfolk från hotell och restauranger får en chans att direkt möta livsmedelsproducenterna.

– Jag vill ju vara med och skapa nya kontakter och kontaktytor mellan kockar och producenter, för att få in mer lokala råvaror på restauranger, säger Emelie Tillander som arbetar som rådgivare och projektledare på Hushållningssällskapet i Västernorrland.

Flera arrangörer bakom

Matmässan är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västernorrland, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Hushållningssällskapet, Destination Sundsvall, Höga Kusten Turism samt restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Härnösands gymnasium. Evenemanget finansieras delvis av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.