Ett 50-tal inbjudna gäster träffades över en lunch på Härnösands restaurangskola för att utbyta erfarenheter och för att visa upp sina lokalproducerade livsmedel. En utmaning för producenterna är kvantitet.
– Är det någon som vill ha till exempel lokal lingonsylt så kan ju flera matproducenter inom syltnischen gå ihop. Då skulle man kunna leverera väldigt stor volym, säger Eva Magnusson från Haverö i Ånge kommun.
Lokalproducerat på menyn
Ett av målen med matmässan är att branschfolk från hotell och restauranger får en chans att direkt möta livsmedelsproducenterna.
– Jag vill ju vara med och skapa nya kontakter och kontaktytor mellan kockar och producenter, för att få in mer lokala råvaror på restauranger, säger Emelie Tillander som arbetar som rådgivare och projektledare på Hushållningssällskapet i Västernorrland.
Flera arrangörer bakom
Matmässan är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Västernorrland, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Hushållningssällskapet, Destination Sundsvall, Höga Kusten Turism samt restaurang- och livsmedelsprogrammet vid Härnösands gymnasium. Evenemanget finansieras delvis av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.