En delad bild som visar två scener. Till vänster syns en skissartad illustration med två figurer i mörka kläder, märkt med orden ”Mord” och ”Stöld”. Till höger syns Joakim Norenhag vid polisens Nationella operativa avdelning i uniform som står utanför en byggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Norenhag är verksamhetsutvecklare vid polisen Nationella operativa avdelning, Noa. Han ser en positiv effekt av den nya lagen. Foto: SVT

14-åring involverades i mordplaner – första fallet i Västmanland med nya lagen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med mordet på Skallberget i november 2023 misstänks två av de åtalade männen anlitat, instruerat och lämnat över vapen åt två minderåriga. Fallet kan bli det första i Västmanland där någon döms för brottet involverande av underårig i brottslighet.

Brottet har funnits i brottsbalken sedan juli 2023, och ska ge rättsväsendet ett verktyg för att motverka nyrekrytering av barn och unga till kriminalitet.

Två män misstänks i samband med dödsskjutningen av en gängledare på Skallberget i Västerås ha anlitat, instruerat och överlämnat vapen åt två pojkar, vid tillfället 14 och 16 år gamla.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Om någon av de åtalade döms för involverande av underårig i brottslighet blir det i så fall första gången i Västmanlands tingsrätt.

I klippet berättar polisen hur den nya lagen fungerat – och statistik visar hur många som dömts i Sverige efter drygt ett år.

Involverande av underårig i brottslighet

  • Det nya brottet kriminaliserar gärningar som involverar en underårig i förberedelserna för, eller utförandet av, ett specifikt brott.
  • Det är straffbart att för brott eller brottslig verksamhet anlita, betala, instruera eller överlämna egendom till någon som är under 18 år, och därigenom, eller på liknande sätt, involvera honom eller henne i brottet eller den brottsliga verksamheten.
  • Straffbestämmelsen omfattar även fall där den underårige involverats i brottslig verksamhet, som inte behöver vara närmare preciserad i fråga om omfattning och detaljer. Att be en underårig att hålla utkik vid ett torg där det förekommer narkotikaförsäljning är ett exempel som omfattas.
  • För straffansvar krävs inte att gärningen innefattat någon form av tvång, vilseledande eller övertalning. Det krävs inte heller att den unge har gjort något olagligt för att straff ska kunna utdömas för den vuxne.
  • Straffskalan för brottet sträcker sig från fängelseminimum till fängelse i högst fyra år. Straffvärdet påverkas av i vilken grad ett beteende medför att unga dras in i brott eller brottslig verksamhet, samt den unges ålder, typ av brott eller brottslig verksamhet och hur pass mycket den unge varit involverad i brottet eller den brottsliga verksamheten.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Mer i ämnet