Miljö- och hälsoskyddsinspektören Lisa Halléhn intervjuas utanför kommunhuset i Arboga, med en journalist som håller en mikrofon. Det är en solig dag, och i bakgrunden syns bilar parkerade längs en gata samt några bänkar och träd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om hyresgästerna inte svarar kanske vi behöver gå ut och titta” – hör Lisa Halléhn, miljö och hälsoskyddsinspektör i Arboga och Kungsör, om hur kommunerna ändrar sitt arbetssätt för att stoppa oseriösa hyresvärdar. Foto: Maja Tengnér/SVT

Arboga kommun ändrar arbetssätt för att komma åt oseriösa hyresvärdar

Publicerad

Det finns problem med oseriösa hyresvärdar i Arboga och Kungsörs kommuner. Nu ändrar man metod. I stället för att förlita sig på anmälningar ska kommunen själv söka upp hyresvärdarna.

– Vi ska få koll på hur det ser ut idag, säger Lisa Halléhn, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Sex av tio västmanländska kommuner har problem med oseriösa hyresvärdar, som i många fall har nedgångna fastigheter och inte lever upp till ställda krav på boendemiljön. I Arboga och Kungsör räknar kommunerna med att minst 500 personer bor i sådana lägenheter.

– De kanske inte hör av sig till oss för att de inte vågar. Nu förändrar vi hur vi arbetar, säger Lisa Halléhn, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Oseriösa hyresvärdar

Från anmälningar till uppsökande

Tidigare har kommunens tjänstemän förlitat sig på att hyresgäster anmäler brister, och då gått ut och gjort inspektioner. Nu ska de i stället börja skicka ut enkäter till fastighetsägarna och kräva svar på vad de har för egenkontroll när det gäller till exempel el, fukt och brandskydd, och agera utifrån vad som kommer fram där.

– Att fysiskt kontrollera alla hyresvärdar och bostadsrättsföreningar visade sig bli för tidskrävande. Därför börjar vi så här, säger Lisa Halléhn.

I klippet: 3 frågor om – så ska kommunen komma åt oseriösa hyresvärdar.

Fastighetsägares egenkontroll

Fastighetsägare måste hålla koll på, dokumentera och kontinuerligt följa upp 21 kontrollområden:

Avfall

Brandskydd

Buller

Byggnad och tillhörande tomt

Cisterner

Elanläggning

Elektriska och magnetiska fält

Energi

Fukt och mikroorganismer

Hissar och motordrivna anordningar

Kemiska produkter och brandfarliga eller explosiva varor

Köldmedier

Legionella

PCB-inventering och sanering

Radon

Skadedjur och ohyra

Störande lukt

Systematiskt brandskyddsarbete

Temperatur och drag

Tryckkärl, pannanläggningar och varmvattenberedare

Ventilation

Källa: Fastighetsägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet