Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är arenorna som ska användas under SM-veckan i Västerås – biträdande projektledaren: ”Det finns att göra” Foto: SVT grafik / Gulistan Kavak /SVT

Lögarängen blir högkvarter under SM-veckan i Västerås: ”Logistiken största utmaningen”

Uppdaterad
Publicerad

Lögarängen och stråket längs färjekajen mot Lillåudden kommer att bli huvudområde under SM-veckan i Västerås. Där ska de flesta av de 28 deltagande idrotterna avgöras – på tillfälliga arenor som måste byggas upp.

– Man vill visa Västerås från sin bästa sida, säger Stefan Brandberg, en av projektledarna.

Beachvattenpolo där sjöräddningens båtar brukar ligga, basket 3x3 på färjekajen, aquabike vid Lögastrand och skateboardslalom längs Kungsängsgatan. Listan kan göras lång. Totalt ska omkring 20 av 28 deltagande idrotter avgöras på tillfälliga arenor på tröskeln till och på Mälaren.

Det gäller många ytor som vanligtvis inte är avsedda för idrott eller publik, vilket gör logistiken till den stora utmaningen i förberedelserna. Utöver arenorna tillkommer även prova på-område, presscenter, parkeringar och andra faciliteter.

SM-veckan i Västerås 2024

I videon: Biträdande projektledare Tobias Fahlén om ”att-göra-listan”

Även befintliga arenor, bland annat på Rocklundaområdet kommer att användas.

”Festen finns redan”

Totalt beräknas uppåt 2 000 personer arbeta med SM-veckan, inför och under evenemanget. Ett par hundra av dem utgörs av Västerås stads personal – projektledare och anställda på olika berörda förvaltningar – resten är idrottsföreningar och exempelvis volontärer.

SM-veckan hålls dagtid 26 till 30 juni, samma vecka som den traditionella Cityfestivalen. Under de två evenemangen väntas över 400 000 personer vara i omlopp.

– Andra värdstäder har ordnat egna konserter och festligheter kvällstid i samband med SM-veckan, men här i Västerås finns ju redan festen, förklarar Stefan Brandberg, en av projektledarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SM-veckan i Västerås 2024

Mer i ämnet