• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Johannisbergs flygfält

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sorg i Västerås i dag efter att en man i 35-årsåldern omkom vid en fallskärmsolycka under lördagen. Det är det fjärde dödsolyckan i samband med fallskärmshoppning i Västerås sedan 2018. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Fjärde dödsolyckan på sex år – sorg på fallskärmsklubben i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Fallskärmssporten är i chock efter lördagens dödsolycka i Västerås. En erfaren hoppare i 35-årsåldern dog när något gick fel vid landningen.

– När det sker någonting sådant här känns det alltid i magen. Det är jobbigt, säger Anna Oscarson, kommunikationschef på Svenska fallskärmsförbundet.

Fallskärmsklubben Aros i Västerås har till SVT Nyheter undanbett att vidare kommentera olyckan under söndagen.

I stället hänvisar de till den utredning av olyckan som nu inletts av fallskärmsförbundet.

Fallskärmen ska ha varit utfälld när olyckan skedde.

– Ja, vittnesuppgifter och de filmer som vi hittills tittat på visar det, säger Sven Mörtberg, verksamhetsansvarig vid Svenska fallskärmsförbundet som nu har påbörjat en utredning av olyckan.

Det är den fjärde dödsolyckan under de senaste sex åren i Västerås.

– Det är jättehemskt. Tyvärr har det varit några olyckor de senaste åren med dödlig utgång. Alla vi som hoppar fallskärm är medvetna att det är en riskfull sport, och vi gör allt för att minimera riskerna, säger Anna Oscarson, kommunikationschef på Svenska fallskärmsförbundet.

Flaggan på halv stång – i videon ser du hur det ser ut vid Johannisbergs flygfält i Västerås dagen efter dödsolyckan.

Ett flygplan och en man som intervjuas vid ett flygfält

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har påbörjat en utredning” – Hör Sven Mörtberg, verksamhetsansvarig Svenska Fallskärmsförbundet, om fallskärmsolyckan. Foto: Ida Skyttberg/SVT och Fredrik Björkholm/SVT

Fallskärmsolyckor Västerås

September 2022: En man i 30-årsåldern avlider efter att han landar på ett tak till ett hus i ett bostadsområde. Utredningen visade att på drygt 1000 meters höjd började mannens fallskärm att rotera snabbt. Huvudfallskärmen kopplades inte loss innan reservfallskärmen fälldes ut, vilket gjorde att skärmarna trasslade in sig i varandra.

Augusti 2022: En man i 45-årsåldern avlider på sjukhus efter skador från en kraftig landning. Huvudfallskärmen utlöstes inte på rätt sätt och reservskärmen hann inte fällas ut.

April 2018: En man avlider efter att fallskärmens linor trasslat ihop sig och det medföljde skador från den kraftiga landningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.