Klart: Gratis bussresor för flyktingar i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad inför avgiftsfria bussresor för asylsökande och ukrainska flyktingar, det beslutade tekniska nämnden under torsdagen.

– Det är en väldigt utsatt grupp som behöver all hjälp de kan få av samhället för att ha ett drägligt liv. De måste kunna ta sig till språkutbildningar, fritidsaktiviteter och annat för att inte bli helt isolerade, säger Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden i ett pressmeddelande.

Under våren och sommaren hade flyktingar från Ukraina möjligheten att åka gratis kollektivtrafik i Västerås. Nu breddas satsningen till att även asylsökande med ett så kallat LMA-kort får åka gratis buss, efter ett förslag från det nya styret i Västerås.

Enligt ett pressmeddelande nyttjades gratis buss av många ukrainska flyktingar – cirka 40 000 resor under sex månader.

Resandet gäller inom Västerås kommun och enligt Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden kommer fria bussresor införas så snart som möjligt.

I nuläget är det oklart vad det kommer att kosta kommunen.

– Vi har ingen exakt siffra än, säger Lars Nordin.

LMA

LMA står för lagen om mottagande av asylsökande. Ett LMA-kort utfärdas av Migrationsverket och är ett bevis på att personen är asylsökande och får vara i Sverige i väntan på beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.