Kvinna som intervjuas av reporter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Janhager, ledamot i Västerås Prides styrelse. Foto: Johan Borehed/SVT

Hatbrott mot Västerås Pride – en person till sjukhus med ansiktsskador

Uppdaterad
Publicerad

Efter en positiv inledning av Västerås Pride i Vasaparken under torsdagen ändrades det till dystrare stämning under kvällen, då en man i 45-årsåldern fick föras till sjukhus efter att ha utsatts för en misstänkt grov misshandel med hatbrottsmotiv.

– Det hade kunnat vara vem som helst av oss, det är absolut fruktansvärt, säger Lotta Janhager, ledamot i Västerås Pride, som var på plats under kvällen.

Strax efter klockan 20.00 på torsdagskvällen ska en man ha rivit ner en av prideflaggorna i parken. En person i 45-års åldern ska då ha ingripit och därefter blivit misshandlad. Personen fördes till sjukhus med oklart skadeläge. Två pojkar i tonårsåldern greps under torsdagskvällen misstänkta för grov misshandel och hatbrott, men släpptes efter förhör. De är fortsatt misstänka.

Enligt Lotta Janhager, ledamot i Västerås Pride, är det första gången det sker en misshandel med misstänkt Hbtqi-relaterat hatbrottsmotiv under festivalen. Men hot och hat är inget nytt.

Cityfestivalen i Västerås

– Det förekommer mycket. Bara när jag kollar i kommentarerna på våra sociala medier ser jag folk som säger att vi är ”svin” och ”groteska människor”, säger Lotta Janhager.

Hatbrott mot HBTQI-personer

Polisen ser allvarligt på denna typ av händelser.

– Det är ett brott mot hela samhället och vår gemensamma värdegrund om allas lika värde, säger Tobias Ahlén Svalbro, presstalesperson på polisen i region Mitt.

Den senaste statistiken, från 2020, visar att polisregion Mitt hade 270 antal anmälda hatbrott varav 29 av dessa var Hbtqi-relaterade.

Händelsen utreds av åklagare.

I klippet kan du höra mer om misshandeln som inträffade under torsdagskvällen.

Vad är hatbrott?

• Hatbrott skiljer sig från andra brott genom det motiv som ligger bakom dem. Ett hatbrott är avsiktligt riktat mot att skada, skrämma eller trakassera någon på grund av deras tillhörighet till en specifik grupp.

• Den senaste statistiken från år 2020 visar att det vanligaste huvudbrottet bland de brott som hade hatbrottsmotiv var ofredande med 25 procent, därefter hets mot folkgrupp och olaga hot.

Källa: Brottsförebyggande rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cityfestivalen i Västerås

Mer i ämnet