• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Matilda berätta om bedrägeriet som förstörde hennes liv. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Onlineflörten lämnade Matilda med stora skulder: ”Han har förstört mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad

Matilda letade efter den stora kärleken på nätet, men hon blev istället lurad och hotad att ta stora lån åt en romansbedragare.

– Jag hade över 40 000 kronor i månaden att betala till alla företag, säger Matilda, som vill vara anonym, och egentligen heter något annat.

De hade bara chattat en kortare tid när frågorna om att låna pengar kom. Mannen påstod att ”farliga individer” var ute efter honom. Efter flera nej sa Matilda till slut ja och träffar även mannen senare. Sedan eskalerar det.

Så lurades Matilda ta lån åt en romansbedragare –  i klippet berättar hon hur det gick till.

När skulderna växte och mannen inte betalade tillbaka som avtalat ansökte hon om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden.

Tvisten avgjordes i tingsrätten, som slog fast mannens skuld till Matilda.

– Då fick jag reda på att han hade skulder till ett företag och tre andra personer, säger hon.

Skulderna slutade på 1 017 620 kronor. Hon tycker att det är orättvist att skulderna från hennes banklån inte skrivs över på mannen trots domen.

”Tycker han förtjänar fängelse”

Mannen är bland annat skyldig även en annan kvinna över en miljon kronor. Efter Matildas betalningskrav har mannen döms i andra fall för bedrägeri och försök till utpressning.

Bekanta till Matilda upptäckte att mannen spelade poker och hade ett spelmissbruk, något han förnekade när Matilda konfronterade honom.

– Jag tycker att han förtjänar fängelse, för inte bara det han gjort mot mig, men även mot andra, säger Matilda.

Beviljades skuldsanering

Kronofogden gör utmätningar på mannens tillgångar två gånger om året, men han har hittills inte kunnat betala tillbaka något.

Matilda behöver betala cirka 275 000 kronor under fem år för att bli skuldfri. Hon hoppas nu att andra ska tänka en extra gång innan de tar lån åt någon annan.

Romansbedrägeri:

Att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar är brottsligt och kallas romansbedrägeri. Romansbedrägerier drabbar både kvinnor och män i alla åldersgrupper.

Kontakt via dejtingsajt eller sociala medier

Romansbedrägerier sker ofta (men inte enbart) via internet. De som anmäler till polisen att de utsatts för romansbedrägeri har ofta blivit kontaktade av bedragaren på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

Vanliga profiler för bedragaren

Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien etcetera. Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

Varningssignalen – plötsligt behov av pengar

En relation kan pågå under en längre tid innan frågan om pengar kommer upp, men det gör den förr eller senare – och då är det bråttom. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.