Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Salberga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inga planer på att flytta muren”. Hör Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Salberga, om planerna på att bygga ut anstalten i Sala. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Platsbrist på anstalten Salberga – så ska fängelset byggas ut i Sala

Uppdaterad
Publicerad

Ett första handslag har tagits för att utöka verksamheten på Salberga. Planen är att flytta ut personalutrymmen utanför muren, och på så vis frigöra utrymme för fler intagna på insidan.

– Bedömningen är att ytan är tillräcklig för de lokalbehov som vi har identifierat, säger Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Salberga.

Planerna är högst preliminära och kan ändras under tidens gång. Men grunden i den avsiktsförklaring som tecknats mellan Kriminalvården, Sala kommun och fastighetsägaren är att, när Åkraskolans moduler är borta, ska Salberga nyttja tomten.

Expansionen görs med avsikten att kunna ta emot fler intagna på anstalten som länge varit dubbelbelagd.

– Vi pratar om en utökning runt 200 klienter till, säger Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Salberga.

Fler jobb i Sala

Förändringen kommer också leda till fler arbetstillfällen.

– Vi räknar med på en femårsperiod kommer det ge flera hundra arbetstillfällen till här. I dag har vi ca 500 anställda, vi räknar med att ligga på runt 700 när vi är klara.

”Inga planer på att flytta muren”. Hör Daniel Hultman, kriminalvårdschef på Salberga, om planerna på att bygga ut anstalten i Sala.

En kriminalvårdare utanför celldörrar, utsikt från Salbergaanstalten, en man framför en dataskärm med bilder från övervakningskameror.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avdelning med boenderum, promenadgårdarna och övervakningen – följ med in i nya hus 11 på anstalten Salberga. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.