Polisen Björnsidenhjärta står på gatan utanför poliskontoret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är maktlösa”, säger polisen Björn Sidenhjärta om catfish-bedragarnas metoder. Foto: Caroline Slotte/SVT

Polisen om bedragarna bakom catfishing: ”Vi är maktlösa”

Publicerad

Antalet anmälningar om catfishing, även känt som romansbedrägeri, har ökat i hela landet. Det är ärenden som är svåra att utreda då bedragarna gömmer sig bakom fejkprofiler som inte går att koppla till riktiga personer.

– Det är tragiskt varje gång vi får in en anmälan, säger polisen Björn Sidenhjärta, som är gruppchef för bedrägerisamordningen i Västmanland .

Det första halvåret av 2024 ökade anmälningarna med 14 procent jämfört med föregående år i polisregion Mitt. Även anmälningarna i hela landet har ökat successivt sedan 2019.

Samtidigt är uppklarningsprocenten låg, menar Björn Sidenhjärta.

Internetrelaterade brott

– Det beror på flera orsaker. Vi behöver veta vem som skapat profilen och det är inte alltid vi får fram den informationen. Ofta leder spåren utomlands och då är det i princip omöjligt att klara upp brotten. Har offret dessutom betalat en summa pengar som leder utomlands är uppklarningsprocenten noll.

Polisen uppmanar att anmäla catfishing

Årligen får polisregion Mitt ungefär hundra anmälningar och trots att uppklarningsprocenten är låg betonar Sidenhjärta vikten av att anmäla händelsen.

– Så fort någon skapar en falsk profil i syfte att lura någon är det ett brott. Det är förberedelse till bedrägeri och om man använder sig av samma namn är det olovlig id-användning. Det är viktigt att anmäla alla brott, säger Björn Sidenhjärta.

I klippet: Hör polisen Björn Sidenhjärta kommentera ärendet med Simon Öhmans som fått sina bilder stulna och används flitigt av catfishar.

Anmälda romansbedrägerier

Hela landet:

2023: 1318

2022: 1312

2021: 1162

2020: 1058

2019: 993

Västmanland:

2023: 19

2022: 5

2021: 11

2020: 6

Källa: Polisen, Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internetrelaterade brott

Mer i ämnet