Tredelad bild. Vänster: ”Kåt glad” HPV-vaccin slogan. Mitten: Barnmorska med headset. Höger: Hand håller HPV-spruta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om flockimmunitet mot HPV uppnås kan livmoderhalscancer utrotas. Barnmorskan Ebba Forslund tror många missar möjligheten att vaccinera sig gratis för att livet kommer emellan. Det har hon ändrat på genom en enkel men lyckad metod. Foto: SVT

Så löste barnmorskan Ebba flockimmunitet mot HPV i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Om 70 procent av kvinnor mellan 26 och 31 år vaccinerade sig mot viruset HPV så skulle livmoderhalscancer utrotas. Problemet? Vaccinationstakten har gått trögt.

Barnmorskan Ebba Forslund i Norberg hittade en lösning – och nu har kommunen uppnått flockimmunitet mot viruset.

Ebba Forslund är ensam barnmorska på Norbergs vårdcentral där cirka 84 kvinnor mellan 26 och 31 år (födda 1994-1999) är listade. Av dem var 40 personer inte vaccinerade mot HPV, ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer.

Skulle tillräckligt många vaccinera sig så uppnås flockimmunitet vilket gör det svårare för en sjukdom att sprida sig, även om någon i gruppen inte är immun.

Uppnådde flockimmunitet – på fem månader

När Ebba Forslund fick listan med alla ovaccinerade kvinnor framför sig föddes en idé – och fem månader senare har kommunen uppnått flockimmunitet mot HPV.

– Nu är jag uppe på närmare 80 procent, säger Ebba Forslund, barnmorska.

Nu vill hon dela med sig av sin lösning och hoppas att den kan inspirera andra barnmorskemottagningar. I klippet ovan förklarar hon hur hon gick till väga.

Uppdatering: Efter SVT publicering har Ebbas metod hyllats och fått stor uppmärksamhet – men också kritik. Det har lett till att Region Västmanland pausat metoden. Kritiken har framförallt handlat om att de försett Ebba med en lista över ovaccinerade – och om det är förenligt med GDPR och patientsekretess.

Vaccinationsgraden av HPV för kvinnor födda mellan 1994-1999. Foto: SVT Grafik

Frågor om hpv-vaccinet

Så löste jag det

Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.

Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?

Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!

Så löste jag det

Så löste jag det

Mikael Åsberg • Tar man kontakt med personer som hyr ut lägenheter (1:a eller 2:a hand) är det givetvis en fördel att vara en attraktiv kvinna som ser ut att komma från ett möblerat hem. En kille, oavsett bakgrund, kommer ha det mycket motigare där, generellt sett.

Har du egen erfarenhet av det?

Jani • Tycker det är brutalt dåligt av skolorna också att inte lära hur vardags ekonomin fungerar med lån kort räntor osv det behövs uppenbarligen printas in i tidig ålder men det är så skevt med allt idag .. bankerna har trissat up priserna på bostäder osv för att kunna leva på vanligt folk och dela ut miljarder varje år .. men så är det med allt i samhället allt handlar om pengar tyvärr . Förut var det en skam att ha lån idag är man nästan konstig om man inte har 😂

Heidi • Jag tycker Klarna är jättebra. Faktura 30 dagar. Jag förstår inte all kritik mot Klarna. Det finns andra på marknaden som lockar på olika sätt och människor blir skuldsatta. Klarna tar ansvar tycker jag.

Berit jonsson torsås • Jag har betalat

Brynar • Handlar i princip alltid på kredit på nätet. Då slipper jag ligga ute med pengar om varan behöver returneras eller om det blir något fel med leveransen. Sedan förstår jag att kredit kan vara svårt om man inte har koll på sin ekonomi.

Sophie • Ett sätt att slita handla på kredit är att helt enkelt ringa upp fakturaföretagen och säga åt dem att man vill blockera sig från fakturan har kredit. Så löste jag att sluta handla på faktura. Jag litar inte på mig själv nog utan nu har jag själv blockat mig hos alla fakturatjänster.

Tack för ditt tips Sophie!

Mia • Grannen brukar alltid smälla hårt i dörren när han går till jobbet klockan halv sex på morronen, och väcker mej alltid. Jag kom äntligen på en superenkel lösning: Stäng dörren till hallen när jag går och lägger mej, så hör jag inte det. Fiffigt va...

Eva • En fråga: varför handlar denna chatt till stor del om vaccin? HPV, och GDPR, från flera dar tillbaks. Den skulle ju handla om att lösa små problem i vardagslivet.

Hej Eva! Vi har haft en och samma chatt sedan vår satsning Så löste jag det drog igång i februari. Förra veckans stora publicering handlade om barnmorskan Ebba som genom att ringa till kvinnor födda 1994-1999, som inte vaccinerat sig mot HPV och informera dem om att de erbjuds vaccinet gratis och att det ger ett skydd mot livmoderhalscancer så uppnådde kommunen Norberg flockimmunitet mot viruset.
Så löste barnmorskan Ebba flockimmunitet mot HPV i Norberg

Nina • Jag fattar inte problemet med Klarna. Faktura är väl ingen ny betalningsform? Det är väl bra att kunna få hem varan först innan man betalar. Då menar jag 30 dagars faktura. Man betalar ju sina andra räkningar eller?

Mari • Jag gick ifrån köpa för 100 000 på klarna faktura på 3 år till bli minimalist. Ingen mer stress,depression

Hej på er! Ännu en tisdag där personer delar med sig av lösningar på problem de har stött på i sin vardag. Bland annat berättar Nora om hur hon lyckats betala av sina krediter och slutat ta nya.
Vi vill gärna höra fler lösningar som gäller privatekonomi. Hör av dig om du har ett tips! salostejagdet@svt.se

DET HÄR ÄR HPV

HPV (Humant papillomvirus) är en virusgrupp som består av över 200 virustyper, där några typer kan orsaka cancer, bland annat livmoderhalscancer, analcancer, cancer i svalgregion och i könsorgan.

Viruset sprids via hud- och slemhinnekontakt och är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. För majoriteten märks inte infektionen av och den läker ut av sig självt, men för några utvecklas infektionen till cancer.

Varje år får omkring 1 000 kvinnor och 550 män i Sverige någon form av cancer som kan orsakas av HPV. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen för cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så löste jag det

Mer i ämnet